Vizelettartási problémák nőknél: Ez a 2 dolog is okozhatja a hólyaghuruton kívül! - Mit tehetsz ellene?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Vizelettartási problémák nőknél: Ez a 2 dolog is okozhatja a hólyaghuruton kívül! - Mit tehetsz ellene? Ha találkozunk a barátokkal, rettegünk, hogy nem sikerül időben mosdót találni. Már a köhögés, nevetés vagy néhány lépcsőfok megtétele is vizeletcsepegést okoz. Hosszabb autóutak sem jöhetnek szóba, partnerkapcsolatunkban pedig egyre kevesebb az intimitás. Ismerős? A vizelettartási problémáról szégyellünk beszélni, a hólyagunk feletti irányítással önbizalmunk is kezd elveszni. Ismerős? De ne aggódjon, nem kell belenyugodnia a helyzetbe, van megoldás!

A gyakori vizelési inger és vizeletcsepegés minden második, negyven feletti nőt érint1, mégis tabutémának számít. Pedig az alsó húgyúti problémák nemcsak egészségünkre vannak negatív hatással. Magánéletünket, munkánkat, mindennapjainkat is megkeseríthetik.

Mi állhat a vizelettartási problémák háttérben?
Csak az imént volt mosdóban, de a hólyagja ismét jelez? Ráadásul nem is ivott túl sok folyadékot? Sűrű vizelési ingernél általában először felfázásra (hólyaghurut) gyanakszunk, pedig annak egyéb tünetei is vannak: deréktáji és alhasi fájdalom, hidegrázás, hőemelkedés, vizelés közbeni csípő érzés.



Ha hosszabb ideje, és a fent említett kísérő tünetek nélkül tapasztalunk gyakori vizelési ingert, a következők állhatnak a háttérben:

A vizelettartási problémák 2 fő oka a hólyaghuruton kívül


1. Hiperaktív hólyag szindróma
Hiperaktív hólyag szindróma, húgyhólyag-túlműködés esetén a húgyhólyag nyálkahártyájának túlzott érzékenysége vagy a hólyag izmainak görcsös összehúzódása okoz sürgető, hirtelen jelentkező vizelési ingert, olykor akaratlan vizeletcsepegést. A panaszok - sürgető vizelési inger annak ellenére, hogy a húgyhólyag csak részben telt meg - jellegzetesek, ha húgyhólyagunk túl érzékeny, hiperaktív.



2. Stresszinkontinencia - változókór vagy várandósság alatt
A stresszinkontinencia vagy más néven hólyaggyengeség mindig a legrosszabbkor jelentkezik: amikor valaki igazán megnevettet minket, eltüsszentjük magunkat, sportolunk vagy - akár kisebb - súlyt emelünk fel. Ilyenkor hasprés hatására történő vizeletvesztésről beszélünk, amelynek két oka lehet: a hólyag záróizma olyan gyenge, hogy nem bír ellenállni a hólyagban lévő növekvő nyomásnak, vagy a gátizomzat (medencealapi izomzat) túl gyenge.



A terhesség alatt és szülés után hosszabb-rövidebb ideig sok nő megtapasztalja a stresszinkontinencia tüneteit, de változókorban is gyakori a jelenség az elcseppenő vizelet.

Természetes megoldás


Már Magyarországon is elérhető a kifejezetten nők számára kifejlesztett Urostemol femina®, vény nélkül kapható, hagyományos növényi gyógyszer, amely természetes hatóanyagaival enyhíti a húgyhólyag-túlműködés vagy hólyaggyengeség kellemetlen tüneteit.



A hatóanyagok között megtalálható komlótoboz nyugtató hatással bír, a speciálisan gyógyászati célra termesztett tök magjából kivonat olaja erősíti a hólyagot, az izmokat, valamint gyulladáscsökkentő hatású, a kanadai szömörce pedig csökkenti az irritációt.

Nem csak az egészséged miatt fontos, hogy minél előbb tegyünk a probléma ellen: a tünetek javulásával magabiztosságunkat is visszakapjuk majd!  

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát! Hagyományos növényi gyógyszer. A javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

URO17 04/07/2018

[1] Irwin et al. Eur Urol 50 (2006):1306–1315


Promóció (x)

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.07.10