Megvan a rák ellenszere? Az összes rákos sejtet elpusztította a daganatba fecskendezett hatóanyag egy új kísérlet során

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Megvan a rák ellenszere? Az összes rákos sejtet elpusztította a daganatba fecskendezett hatóanyag egy új kísérlet során A rák minden nyomát, így a távoli áttéteket is elpusztította egerekben két immunstimuláns szer, amelyből kis mennyiséget fecskendeztek közvetlenül a daganatba kutatók. A két szerből egyet már engedélyeztek emberi kipróbálásra is. A rák minden nyomát, így a távoli áttéteket is elpusztította egerekben két immunstimuláns szer, amelyből kis mennyiséget fecskendeztek közvetlenül a daganatba az amerikai Stanford Egyetem kutatói- áll az MTI 2018. február elsejei, csütörtöki közleményében.

Ez a kezelési mód minden típusú, így a spontán kifejlődő daganat esetében is működik - olvasható az egyetem honlapján ismertetett tanulmányban.

Közvetlenül a daganatba juttatott immunstimulánsok elpusztították a rák minden nyomát egerekben


A kutatók úgy vélik, hogy ezen szerek nagyon kicsi mennyiségének helyi használata gyors és viszonylag nem drága rákterápia lehet, valószínűleg nincsenek káros mellékhatásai, amelyek gyakran fellépnek az egész test immunstimulálása során.
   


 - Amikor ezt a két szert együtt használtuk, láttuk a daganatok eltűnését testszerte. Ezzel a módszerrel nincs szükség sem daganatspecifikus immuncélpontok azonosítására, sem pedig az immunrendszer teljes aktiválására - mondta Ronald Levy onkológus professzor.

90 rákos egérből 87 meggyógyult!
A Science Translational Medicine című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kísérletben részt vett 90 nyirokmirigyes egér közül ezen módszerrel 87 meggyógyult a rákból. Három állatnál a betegség kiújult ugyan, de egy második kezelés után a daganat visszafejlődött. Az egereknek két daganatuk volt, a kutatók azonban csak az egyikbe fecskendezték közvetlenül a két szert, amely nemcsak a célba vett daganatot, hanem a másikat is elpusztította. A kutatók az eljárást mell- és bélrákban, valamint melanomában szenvedő egereknél is alkalmazták, minden ráktípus esetében ugyanazt az eredményt kapták.

Az egyik hatóanyagot már emberi használatra engedélyezték
A másodikat pedig tesztelték emberi használatra a kutatáshoz nem kötődő más klinikai próbákban. A stanfordi kutatók januárban már elindították a gyógymód klinikai próbáját nyirokmirigyrákos betegek körében.

15 olyan beteget vonnak be a tanulmányba, akiknek még a betegség a kezdeti stádiumban van. Amennyiben sikerrel járnak, Levy professzor úgy véli, hasznos kezelési mód lehet sokféle daganattípusra. Egy olyan jövőt lát maga előtt, amikor az orvosok befecskendezik a két immunstimulánst a daganatba még az előtt, hogy műtéti úton eltávolítanák azt, hogy megakadályozzák a kiújulását, a rákos sejtek vándorlását vagy jövőbeni daganatok kifejlődését genetikai mutációk miatt, mint a mellrákot okozó BRCA1 és 2 gének.

Ne feledd, a megelőzés is fontos! Erről bővebben itt olvashatsz: Rák  megelőzése »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2018.02.02