Megdöbbentő kutatási eredmény: visszatérhet a mellrák, akár 15 év tünetmentesség után is! - Mit tehetsz ellene?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Megdöbbentő kutatási eredmény: visszatérhet a mellrák, akár 15 év tünetmentesség után is! - Mit tehetsz ellene? Visszatérhet a mellrák a sikeres kezelés befejezése után 15 évvel - állapította meg egy tanulmány. Éppen ezért a legfontosabb a kezelések vége után is a folyamatos önellenőrzés. Hormonterápia, mellrák, mellékhatások - mindenre kitér a kutatás.

Visszatérhet a mellrák a sikeres kezelés befejezése után 15 évvel - állapította meg egy hosszú távú, több tízezer esetet elemző tanulmány - ismertette az MTI 2017. november 10-én.

A mellrák visszatérésének kockázata azoknál a pácienseknél a legnagyobb (40 százalék), akiknek nagy tumoruk volt és a rák átterjedt a nyirokcsomókra is - írták a kutatók a New England Journal of Medicine folyóirat aktuális számában publikált tanulmányukban.
 

Miért fontos a mellrák leküzdése után is a folyamatos ellenőrzés?


Nagyszabású kutatás során tanulmányozták a mellrák kiújulását
A kutatók 63 ezer nő kórtörténetét követték húsz éven át. Minden páciens a mellrák leggyakoribb formájában szenvedett. A kórnak ez a típusa a fokozott ösztrogénhormon-termeléssel mutat kapcsolatot, mert a hormon serkentő hatással van a rákos sejtek növekedésére és szaporodására. A vizsgálatban résztvevő páciensek mindegyike olyan kezelést kapott, amely blokkolta az ösztrogén hatását, valamint elzárta a hormonutánpótlást. Bár ötévi kezelés után eltűnt a mellrák, a következő 15 év elteltével számos páciens tapasztalta, hogy a rák egész testükben elterjedt.

Akiknél korábban észlelték a mellrákot és korábban el tudták kezdeni a kezelést, a kiújulás is ritkábban fordult elő
Azoknál a nőknél, akiknek kisebb tumoruk volt és a rák nem érte el a nyirokcsomóikat, 10 százalék volt a kockázata annak, hogy 15 év után felbukkan és tovább terjed a daganatos betegség.

Hongchao Pan, a kutatás vezetője, az Oxfordi Egyetem tudósa szerint "figyelemre méltó, hogy a mellrák ilyen sokáig képes alvó állapotban maradni és hosszú évek után újra terjedni kezd. A kockázat nagysága szoros kapcsolatban áll az eredeti daganat méretével, valamint azzal, hogy a rák átterjedt-e a nyirokcsomókra".

Olvasd el ezt is: Mindent a mellrákról - tünetei, kezelése »


A hosszútávú hormonterápia megoldás lehet, azonban sok a mellékhatás
A BBC News által ismertetett tanulmány szerint a rák visszatérésének megakadályozására tíz évig kellene alkalmazni a terápiát. Ugyanakkor a hormonkezelés olyan mellékhatásokkal jár - klimaxra jellemző tünetek, csontritkulás, ízületi fájdalmak és csuklótáji alagút-szindróma -, amelyek befolyásolják a páciens életminőségét, ezért sokan abbahagyják a tabletták szedését.

A legfontosabb a folyamatos önellenőrzés
Fontos, hogy a betegségből meggyógyult nők folyamatosan figyeljék állapotukat, és ha a legkisebb jelét is tapasztalják állapotuk romlásának, feltétlenül forduljanak szakemberhez - figyelmeztettek a kutatók.

Forrás: MTI
Fotó: radiologyassistant.nl


Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.11.13