Ingyenes, mobil szűrőállomások az országban: minden településen el tudják végezni a kötelező orvosi vizsgálatokat

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Ingyenes, mobil szűrőállomások az országban: minden településen el tudják végezni a kötelező orvosi vizsgálatokat Minden településre eljutnak az ingyenes, kötelező orvosi vizsgálatokat biztosító mobil szűrőállomások, melyek szerepe a megelőzésben jelentős. 2018. márciusig 20 db buszt fognak a megfelelő módon kialakítani, ezek fele mammográfiai vizsgálatra is alkalmas lesz.

Minden településre eljutnak a kötelező orvosi vizsgálatokat biztosító mobil szűrőállomások, márciusig húsz ilyen busz áll forgalomba - mondta az emberi erőforrások minisztere 2017. november 11-én, szombaton, Budapesten, a Szent Margit kórházban, a vizsgálatok elvégzésére alkalmas flotta első darabjának átadásán - áll az MTI közleményében.

 

Új, ingyenes, mobil szűrőállomások biztosítják a kötelező orvosi vizsgálatok elvégzését a kisebb településeken


A mobil szűrőállomások a megelőzésben töltik be a legnagyobb szerepet
Balog Zoltán elmondta, hogy 10 járművet általános vizsgálatokra használnak majd, 10 pedig mammográfiás vizsgálatra lesz alkalmas. Az első busz Sülysápra, majd Zsámbékra indul, a járművek főképp a nehezen elérhető, kis lélekszámú és a szűrővizsgálatokból leginkább kimaradó településeket keresik majd föl - közölte.



Balog Zoltán kiemelte, hogy a mobil szűrőállomások az egészségügy legfontosabb szakaszánál, a megelőzésben segítenek. Hozzátette, hogy Magyarországon a várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma is emelkedik. Főként a vastag-, a végbél-, az emlő-, a prosztata-, a bőr-, a tüdő- és a méhnyakrák gyógyítható eredményesen, ha időben észreveszik és megfelelően kezelik.

Olvasd el ezt is: Mindent a mellrákról: milyen tünetekkel fordulj azonnal orvoshoz? »

A várhatóan márciusra elkészülő járművek már a külhoni magyarlakta területeket is fel tudják keresni
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a körzet fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón ismertette, hogy az általános vizsgálat elvégzésére alkalmas 10 busz darabonként mintegy 100 millió forintba, a mammográfiás készülékkel is felszerelt 10 busz 180-190 millió forintba került.



A szombaton átadott jármű gyártója márciusra készíti el a 20 egészségügyi járművet, amelyek a belföldi ellátáson túl akár a külhoni magyarlakta településeket is fölkereshetik - tette hozzá.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/peoplecreations; Facebook/Credobus


Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.11.14