Vakság 50 év felett: az esetek közel felénél megelőzhető lett volna a látás elvesztése! - Mire figyelmeztet a szakorvos?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Vakság 50 év felett: az esetek közel felénél megelőzhető lett volna a látás elvesztése! - Mire figyelmeztet a szakorvos? Csaknem 33 ezer vak ember él az országban, az esetek többségében az időskori makuladegeneráció, a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség áll a háttérben – ez derül ki a Semmelweis Egyetem kutatócsoportja által készített országos felmérés előzetes eredményeiből.

Csaknem 33 ezer vak ember él az országban, az esetek többségében az időskori makuladegeneráció és egyéb látóhártya-betegségek, a szürkehályog, a zöldhályog és a cukorbetegség áll a háttérben – egyebek mellett ez derül ki a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja által készített országos felmérés előzetes eredményeiből.

A több mint 3500 fő bevonásával végzett reprezentatív vizsgálat szerint több mint 218 ezer ötven éves vagy annál idősebb látássérült él az országban, ez a szám pedig jóval magasabb, mint amennyit a korábbi felmérések mutattak.


Közel 33 ezer vak, és több mint 218 ezer látássérült él hazánkban


Az időben és rendszeresen végzett szűrővizsgálatokkal megelőzhetőek lennének a súlyosabb szembetegségek
Az 50 éves vagy idősebb emberek csaknem egy százaléka szenved vakságban, fél százalékuknak volt súlyos, körülbelül 5 százalékuknak közepes, hozzávetőleg 7 százalékuknak pedig enyhe látássérülése - derült ki a 2015 áprilisban indult három hónapos vizsgálatból, amely részeként összesen 3 ezer 523, az említett korosztályba tartozó emberen végeztek a lakhelyén ingyenes szemészeti ellenőrzést, vércukorszintmérést és kérdőíves felmérést.

Hogyan zajlott a kutatás?
A szűrővizsgálat során párhuzamosan két vizsgálócsoport járta az országot, hogy 105 körzetben, körzetenként 35 ötven éves vagy annál idősebb lakosnál elvégezze a felmérést. A vizsgálócsoportokat szemészek, asszisztensek, nővérek, helyi segítők és sofőrök alkották.

A szemészeti vizsgálatok között szerepelt a látóélesség vizsgálata, a szemlencse és rossz látás esetén a szemfenék vizsgálata, valamint cukorbetegség gyanúja esetén a szemfenék vizsgálata a szembogár tágítása után. Mindenkiről kitöltöttek egy adatlapot is, amelyen vakság vagy látásromlás esetén az okokat is rögzítették. Szemészeti eltérés esetén pedig a beteget a legközelebbi szemészeti rendelőbe/kórházba irányították.

Az esetek csaknem felénél megelőzhető lenne a vakság
Mivel a résztvevőket véletlenszerűen választották ki az 50 év felettiek közül, ezért az eredmények reprezentatívak, azaz országos érvényességű következtetések levonására is lehetőséget nyújtanak. Dr. Németh János egyetemi tanár, a kutatás vezetője azt mondja, hogy a vakságot az esetek 45,5 százalékában megfelelő szűrésekkel és vizsgálatokkal meg lehetne előzni. Ehhez szerinte országos szemészeti szűrővizsgálatok bevezetése és folyamatos működtetése lenne szükséges.

Kinek van szüksége és milyen gyakran szemészeti szűrésre?
A résztvevők csaknem ötöde volt cukorbeteg. Nekik évenkénti szemészeti szűrésre lenne szükségük, ezzel szemben több mint a negyedük (27,4%) számolt be arról, hogy vagy egyáltalán nem, vagy a javasoltnál ritkábban jár ilyen vizsgálatra (26,9%). Vidéken és a kórházaktól távol eső településeken a legrosszabb a helyzet.

A cukorbetegség miatti vakság megelőzésére a nemzetközileg is bevált legjobb és hatékony megoldás a telemedicinális szemfenéki szűrőhálózat országos kiépítése és működtetése lenne - mondja Dr. Németh János egyetemi tanár hangsúlyozva, hogy ennek révén a veszélyeztetett cukorbetegek időben kerülhetnének kezelésre, és ezáltal elkerülhetnék a látásromlás kialakulását.

Forrás: semmelweis.hu
Fotó: Freepik/bearfotos

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.10.16