Cukorbetegség okai, gyakorisága, szövődményei - Évente 30 ezer ember hal bele a betegségbe Magyarországon!

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Cukorbetegség okai, gyakorisága, szövődményei - Évente 30 ezer ember hal bele a betegségbe Magyarországon! Bár támogatott gyógyszert 772 ezer cukorbeteg váltott ki 2014-ben, az érintettek valós száma ennél jóval magasabb, egymilliónál biztosan több az országban. Mik a cukorbetegség okai? Hogyan lehetne megelőzni? Bár támogatott gyógyszert 772 ezer cukorbeteg váltott ki 2014-ben, az érintettek valós száma ennél jóval magasabb, egymilliónál biztosan több az országban - közölte a Magyar Diabetes Társaság elnöke nemrégiben, az M1 csatorna egyik műsorában.

Hetven százalékkal nőtt a cukorbetegek száma, de javultak a cukorbetegek kilátásai
Kempler Péter utalt rá, hogy másfél évtized alatt 70 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma, azonban úgy fogalmazott, erre "számítani lehetett".

Azt mondta, az érintettek nagy többsége, 94 százaléka 2-es típusú cukorbetegségben szenved, ők általában tünetmentesek. A Magyar Diabetes Társaság elnöke és Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a növekvő betegszám ellenére javultak a diabéteszes páciensek kilátásai, csökkent a cukorbetegség miatt kialakuló szívinfarktusok, stroke-ok és amputációk száma.

Kiket érint a 2-es típusú diabétesz és mik a tünetei?
A cukorbetegek döntő többsége a mozgásszegény életmóddal és elhízással összefüggésbe hozott 2-es típusú diabéteszben szenved, számuk eléri a 727 ezret, minden ötödik 60 év feletti magyar érintett – mondja Dr. Kempler Péter az Országos Egészségpénztár adatbázisán alapuló kutatásukról.

Hozzáteszi: ez a betegség néhány évtizede még kizárólag a felnőttek körében fordult elő, egyre több azonban a túlsúlyos gyerek, akiket szintén érinthet a kór.

Míg az 1-es típusú diabéteszes betegekben inzulinhiány áll fenn, addig itt termel ugyan a szervezet inzulint, de az egy idő után már nem tudja megfelelő mértékben csökkenteni a vércukorszintet, inzulinrezisztencia alakul ki. A 2-es típusú diabétesz általában tünetmentes, a tünetek - szomjúság, fokozott vizeletürítés, lassú sebgyógyulás, bőrproblémák - többnyire csak akkor jelentkeznek, amikor hosszabb ideje fennáll a betegség.

Ma már lényegesen hatékonyabbak a cukorbetegek rendelkezésre álló készítmények
A betegszám emelkedése mellett azért pozitív folyamatok is elindultak - mondja a belgyógyász professzor, példaként említve a súlyos szövődmények előfordulásának csökkenését, amely a modern terápiáknak is köszönhető. Lényegesen hatékonyabb vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő készítmények állnak rendelkezésünkre, mint korábban, a legjelentősebb előrelépés ugyanakkor a vércukorcsökkentő kezelésben történt az utóbbi években. Az új tabletták és a fix dózisban adható injekciós készítmények mellett komoly fejlődést jelentett a legkorszerűbb inzulinok megjelenése, hangsúlyozza az egyetemi tanár.

Magas a cukorbetegek ellátási költsége
Kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben semmit sem változott az egy érintettre fordított összeg. A cukorbetegek ellátásának költségei azért ugrottak meg, mert nőtt a páciensek száma. A szakértő hangsúlyozta azt is, érdemes befektetni a korszerűbb vérnyomás-csökkentési kezelésekbe, mert a fekvőbeteg-ellátás kerül a legtöbbe.

A cukorbetegeknek nem megfelelő az egészségtudatossága
Hangsúlyozta, hogy az érintettek jelentős része nem optimálisan tartja be az előírt diétát, nem megfelelő az egészségtudatosság.

Magyarországon naponta 10 cukorbeteg lábát amputálják
Dr. Kempler Péter szerint az elmúlt években 6 százalékkal csökkent a cukorbetegek halálozása, de még így is évi 30 ezer diabéteszes beteget veszítenek el. Évente 1000-rel mérséklődött a szívinfarktusok száma a cukorbetegek körében, és negyedével esett vissza a stroke kockázata. Az alsóvégtagi amputációk tekintetében is kedvező tendencia mutatkozik, de még így is naponta 10 cukorbeteg lábát amputálják Magyarországon.

Fotó: pixabay.com
Forrás: MTI, semmelweis.hu

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.01.04