Lúdtalp okai, tünete, kezelése - Miért baj, ha nem kezeljük a bokasüllyedést?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Lúdtalp okai, tünete, kezelése - Miért baj, ha nem kezeljük a bokasüllyedést? A felnőttkori lúdtalp egy ártatlan „szépséghiba” vagy komolyabb egészségügyi problémák forrása? Gyógyítható egyáltalán a lúdtalp? A lábfej elváltozásával kapcsolatos tévhiteket ortopéd szakorvos szakértőnk oszlatja el. Bár szinte mindenki számára ismert a lúdtalp jelentése, kialakulásának okával, kezelési lehetőségeivel azonban már kevesebben vannak tisztában.
A témában szakértőnket  dr. Tácsik Balázs ortopéd-traumatológus szakorvost kérdeztük.


Mi az a lúdtalp?
A lúdtalp egy úgynevezett statikai elváltozás, amely a teherbírás és a megterhelés közötti egyensúlyzavar miatt alakul ki. Leegyszerűsítve a láb szalag- és izomrendszerét túlzott megterhelés éri, amelyet hosszú távon már nem tud elviselni, így egyfajta elváltozás alakul ki, a lábfej boltozatos szerkezete megváltozik, csökken.

A lábfej két boltozatának – a hosszanti boltozat, valamint a keresztboltozat – magassága minden ember esetében egyedi, problémát azonban akkor jelent, ha a boltozat magasság olyan mértékben csökken, amely a láb harmonikus és stabil működésében már zavart okoz. A folyamat során a lábfej boltíve laposabbá válik, a szalagok és izmok nem tudják már kellőképpen fenntartani a boltozatos szerkezetet.

Mit okoz a lúdtalp?
Ha a talp belső íve csökken, a térdek stabilitása is változhat, befelé fordulhatnak, testünk tartószerkezete megrogyik, a csípő kifelé hajlik, a fenék pedig kitolódik. Ez később fájdalommal is jár, boka-, térd-, csípő- és deréktájékon.

A felnőttkori lúdtalp a teherbírást meghaladó igénybevétel miatt alakulhat ki, a boltozatrendszer stabilitása megbomlik. Kiválthatja a testsúlygyarapodás, a foglakozással járó mindennapi erős megterhelés (állómunka), a terhesség, az ízületi kopás, sérülés, de akár a lábfejdeformitás is.

Gyógyítható a felnőttkori lúdtalp?
A felnőttkori lúdtalp jól gyógyítható megfelelő, a talphoz illeszkedő talpbetét használatával, és/vagy speciális izomerősítő tornagyakorlatokkal. Abban azonban, hogy pontosan milyen kezelésre van szükség a stabil állapot helyreállításához, ortopédus szakember tud segítséget nyújtani.   


Tények és tévhitek a lúdtalppal kapcsolatban

Tévhit - magától elmúlik
A lúdtalppal kapcsolatosan számos tévhit is él, ilyen például, hogy nem kell vele sokat foglalkozni, majd magától „elmúlik”, meggyógyul.
Tény - felnőttkorban már nem "gyógyul"
Az igazság ezzel szemben az, hogy bár gyermekkorban valóban gyógyulhat, a láb növekedésének befejezésével felnőttkorban már nem gyógyul magától.

Tévhit - csupán gyermekbetegség
Sokan gondolják azt is, hogy a lúdtalp úgynevezett gyermekbetegség.
Tény - felnőttkorban is jellemző
A lúdtalp felnőttkorban ugyanúgy előfordulhat.  

Szakértő: dr. Tácsik Balázs ortopéd-traumatológus szakorvos
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.06.27