Rák megelőzése: 4 dolog, amire figyelj oda, hogy elkerüld a rákot - Erre jutott egy friss kutatás

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Rák megelőzése: 4 dolog, amire figyelj oda, hogy elkerüld a rákot - Erre jutott egy friss kutatás A rák az egyik legrettegettebb betegség. Lesújtó, ha kiderül, hogy családtagunk vagy barátunk daganatos betegségben szenved, holott a kialakulásért nagyrészt mi magunk vagyunk a felelősek. Mit kell tennünk azért, hogy jó eséllyel elkerüljenek bennünket a daganatos betegségek? Egy nagyszabású tudományos vizsgálat szülte meg a választ... Egészséges életmóddal megelőzhető lenne a rákbetegségek 20-40 százaléka és a daganatos betegségek miatt elhalálozások fele - mutatta ki egy nagyszabású amerikai tanulmány.

Rák megelőzése

Dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás - a rák kialakulásáért okolhatók
A Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói több mint 135 ezer ember adatait elemezték az amerikai orvostársaság JAMA Oncology című folyóirat honlapján csütörtökön megjelent tanulmányukban, hogy megvizsgálják az összefüggéseket az egészséges életmód és a rákbetegségek előfordulása, a daganatos betegségek miatt halálozás között.

Egészséges életmód alatt értették a szakemberek:
  • a nem-dohányzást vagy a dohányzással való felhagyást,
  • a minimális alkoholfogyasztást: nők esetén egy vagy kevesebb ital, férfiak esetén kettő vagy kevesebb ital,
  • a 18,5-27,5 közötti testtömegindexet,
  • heti 150 percnyi mérsékelt vagy 75 perc intenzív fizikai aktivitást.

Azok a személyek, akik megfelelnek ezen összes feltételnek, alacsony kockázattal, mindenki más magas kockázattal bír a daganatos betegségek kialakulása tekintetében - olvasható a Medicalxpress orvostudományi ismeretterjesztő hírportálon.

Körte
Rákellenes, jó hasmenés ellen és cukorbetegek is ehetik - még mire jó a körte? Olvasd tovább! »»


Kapor
Rákos megbetegedések, vérnyomásproblémák, magas koleszterinszint, hasmenés ellen is hatásos - Még mire jó a kapor? Olvasd tovább! »»




Karalábé
Rák, emésztési problémák, légúti megbetegedések ellen is jó - Ezért fogyassz rendszeresen karalábét! Olvasd tovább! »»



Tüdő-, bél-, hasnyálmirigy- és veserákos betegségek különösen összefüggnek az életmóddal
A tanulmányba 89 571 nő és 46 399 férfi adatait vonták be, közülük 16 531 nő és 11 731 férfi tartozott az alacsony kockázató csoportba, a többiek a magas kockázatúba.
Összehasonlítva a két csoportban előfordult rákmegbetegedéseket és halálozást, a szakemberek azt találták, hogy az egészséges életmód nagy hatással van bizonyos ráktípusokra: a tüdőrákos esetek nagy többsége az életmóddal állt összefüggésben, csakúgy mint a bél-, a hasnyálmirigy- és a veserákos esetek egyötöde.

Kivetítve ezeket az összefüggéseket az amerikai lakosságra, megállapították, hogy még nagyobb mértékben lehetne megelőzni rákbetegségeket és az elhalálozást.

Nagymértékben megelőzhető lenne a rák és a rákos elhalálozás
A nők esetében úgy becsülték, hogy a daganatos betegségek 41 százaléka, a halálozás 59 százaléka, a férfiak esetékben a rákbetegségek 63 százaléka, a halálozások 67 százaléka megelőzhető lenne - ismertette a részleteket a The Washington Post amerikai napilap honlapja.

Forrás: MTI
Fotó: freepik/peoplecreations

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.05.23