Milyen gyógyszert kell szedni? Hogyan kell szedni a felírt gyógyszert? - A krónikus betegek fele inkább hisz a szomszédnak, mint az orvosnak

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Milyen gyógyszert kell szedni? Hogyan kell szedni a felírt gyógyszert? - A krónikus betegek fele inkább hisz a szomszédnak, mint az orvosnak A krónikus betegek fele nem a terápiás ajánlások szerint használja a gyógyszereit - mondta Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ főgyógyszerésze az M1 aktuális csatornán. A krónikus betegek fele nem a terápiás ajánlások szerint használja a gyógyszereit - mondta Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ főgyógyszerésze szombaton az M1 aktuális csatornán.



A betegek sokszor az internetről vagy a szomszédtól szereznek be fontos információkat
A gyógyszerész szerint a krónikus betegek közül sokan nem váltják ki az orvos által felírt gyógyszert, vagy nem akkor szedik, amikor kellene, vagy nem alkalmazzák az orvosság mellett ajánlott diétát, esetleg eltekintenek az életmód váltástól.

Jellemző az is a magyar páciensekre, hogy az egészségügyi szakember helyett gyakran a szomszédtól kérnek tanácsot, és az is problémát okoz, hogy félreértik a gyógyszerezésre vonatkozó orvosi tanácsokat.

Egyre gyakrabban fordul az is elő, hogy nem orvoshoz, gyógyszerészhez fordulnak, hanem inkább az internetről szereznek be információt a betegségekkel kapcsolatban a páciensek - mondta Hankó Balázs.

2015 júliusától egy logó segítségével lehet beazonosítani a biztonságosan működő online gyógyszertárakat az unió tagállamaiban, így Magyarországon is. Megmutatjuk, mit keress az online patikák weboldalán. Olvasd tovább! »»

Melyik gyógyszert szigorúan tilos összetörni, illetve levenni róla a bevonatát, és melyiket szabad? Gyógyszerész szakértő tanácsai a gyógyszer összetöréséről és helyes gyógyszerbevételről. Olvasd tovább! »»

Hogyan kerüljük el az utazás közben fellépő kellemetlen rosszullétet? Miért ne hordjunk kontaktlencsét a repülőn, és miért ne adjuk fel a csomagban az inzulint? Mi az általános szabály külföldön, ahol hiányos a higiénia? Hogyan kezeljük a hasmenést? Meddig forraljuk a vizet, hogy az steril legyen? Milyen gyógyszereket készítsünk oda hányásra, lázra és egyéb tünetekre? Védőoltásokról, úti patikáról, utazási betegségekről kérdeztük gyógyszerész szakértőnket. Olvasd tovább! »»

Forrás: MTI
Forrás: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.05.24