Főoldal > Cikkek > Felnőtt betegségek > Milyen életkilátásai vannak ma a daganatos betegeknek? Hozhat-e végső gyógyulást a célzott terápia? Klinikai onkológus véleménye

Milyen életkilátásai vannak ma a daganatos betegeknek? Hozhat-e végső gyógyulást a célzott terápia? Klinikai onkológus véleménye

Szülőklapja képMilyen gyógyulási esélyei vannak ma a daganatos betegnek? Van-e mellékhatása a célzott terápiának, illetve hoz-e végérvényes gyógyulást? Klinikai onkológus szakértőnk véleménye, aki 40 éven át végezte daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek gyógyszeres terápiáját.

Szerző: Prof. dr. Szántó János
2016-05-30
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Prof. dr. Szántó János
belgyógyász - onkológus
kérdezd szakértőnket a témában >>
Milyen gyógyulási esélyei vannak ma a daganatos betegnek? Van-e mellékhatása a célzott terápiának, illetve hoz-e végérvényes gyógyulást? Klinikai onkológus szakértőnk véleménye, aki 40 éven át végezte daganatos megbetegedésekben szenvedő betegek gyógyszeres terápiáját - Prof. dr. Szántó János írása.

A rák, egészen az I. világháborúig meglehetősen ritka megbetegedés volt. E furcsa statisztikai adat annak lehetett a következménye, hogy:
1. a ritkaság miatt nem is gondoltak rá,
2. a potenciálisan megbetegedők egyéb betegségben a rák kifejlődéséig meghaltak (például pestis, TBC, fel nem ismert egyéb bajok),
3. megközelítően sem álltak rendelkezésre megfelelő diagnosztikai módszerek sem a klinikumban (még élő betegek), sem patológiai vonatkozásban (szövettan élő betegből eltávolított anyag vagy elhunytak)
4. nem rutinszerűen végeztek boncolást - megjegyzem most sem, és ennek több oka is van: orvoshiány, családi kérések, orvosi félelmek a jogi következményektől, stb.

A daganatos betegek életkilátásai egyre jobbak
Statisztikák szerint még 50-60 évvel ezelőtt is a rákban megbetegedettek közel 100%-a halt bele betegségébe. Az 1950-es, 1960-as években az érintettek mintegy 70-85%-a halt meg daganatos kórképben - javuló műtéti technikák, fejlődő besugárzások, kezdeti citotoxikus/sejtnövekedést gátló gyógyszerek alkalmazása vezetett el ide. A nyolcvanas évektől már a kezeltek életminőségével is foglalkoztak.

A kilencvenes évektől az immunterápiák, majd a célterápiák jelentek meg a klinikai ellátásban. Az utóbbi évtizedben alkalmazott monoklonális antitest terápia, az úgynevezett célzott kezelések (sejtosztódás gátlása elméletileg csak a célban, a daganatsejteken valósul meg - ez persze a gyakorlatban egyáltalán nem igazolódott be), a folyamatosan fejlődő kiegészítő antifungális (gombásodás elleni), antibiotikus kezelések, a sugártechnikai, műtét-technikai eredmények elvezettek oda, hogy a tumoros betegek életkilátása egyre közelebb kerül a cukorbetegek gyógyhajlamához, és elmondható, hogy az iparilag fejlett országokban már nem 5 éves, hanem 10 éves 60% körüli túléléseket regisztrálhatunk a daganatban szenvedő betegeknél is.

Gyógyszeres terápia éveken keresztül
Empátiával rendelkező klinikai onkológusként, aki több mint negyven éven keresztül a daganatban szenvedők gyógyszeres terápiáját végezte, még a következőket hegyezném meg: ha az ember betegét (márpedig a tumoros beteg krónikus eset) sok éven át kezeli, mindig újabb és újabb gyógyszerekkel, ritkábban visszatérve az eredeti ellátási formákra, végül eljuthat oda, hogy a mindenáron adott gyógyszeres terápiával már nem tud eredményt elérni. Ez az a végül is lehetetlen helyzet, mikor a betegét évek óta lelkesen kezelő orvos megfogalmazza, esetleg kimondja, hogy "nem megy tovább", a beteg pedig megkérdezi "akkor én már meg fogok halni?".

A helyzet tényleg lehetetlen, sakknyelven patt. Ilyenkor semmi, de semmit nem lehet mondani. Az orvos ott áll, ül betege mellett, és mindkét fél hallgat. A hallgatásban, a meditációban is van pozitív töltés, de ez a kíncsend nem az a csend. Ilyenkor az orvos arra vár, hogy hátha történik valami, ami váratlan, furcsa, akár nem is odaillő.  

Célzott terápia daganatos betegeknél
Manapság a kissé kiművelt beteg esetleg különböző ajánlásokra hivatkozik. A klinikai onkológia agyonszabályozott, statisztikai iránymutatókra, úgynevezett guideline-okra hivatkozik. A guideline, amely bizonyos vonatkozásokban még bírósági felmentésekre is lehetőséget ad, nem szentírás azonban. Nagy statisztikákon alapul, de sosem veszi (nem is veheti) figyelembe az adott beteget. Nem konsziderálja a beteg állapotát, nem fókuszálhat a kísérő betegségekre, az esetleges családi vonatkozásokra, az előzetesen már alkalmazott kezelésekre. És talán ide kívánkozik a már nagyrészt terminális állapotba jutott betegek, laikus hozzátartozóik által felvetett célzott terápia kérdése. (Sajnos ebben a kérdéskörben is fontos meghatározó a pénz!).

Ezen gyógyszerek havi költsége 600 ezer -1,4 millió forint. Ha a kezeltek átlagosan 10-12 hónapon át kapnák a terápiát, és mondjuk a világon durván évi 1-5 millió rákos beteg kapná, akkor érthető, hogy nincs az a költségvetés, mely ezt a terhet könnyítheti. Az USA-ban mostanában felvetett financiális mellékhatás éppen erre a kérdéskörre vonatkozik. Célzott terápiáról elmondható, hogy a szer jó, csak drága. Akkor meg ki kapja? Ha ezen terápiának nem lenne mellékhatása, és a beteget meggyógyítja, humanisztikus meggondolásból a kérdés nem kérdés, igenis adjuk! De komoly mellékhatások jelentkezhetnek, és végérvényes gyógyulásról nem tehetünk említést. De kellő tudással, körültekintéssel igenis helye van e kezelési módozatnak.

Szerző: Prof. dr. Szántó János
Fotó: Pixabay

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: daganatos megbetegedés, rák, onkológia, célzott terápia, gyógyszeres kezelés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Rák, emésztési problémák, légúti megbetegedések ellen is jó - Ezért fogyassz rendszeresen karalábét!
Rák, emésztési problémák, légúti megbetegedések ellen is jó - Ezért fogyassz rendszeresen karalábét!

Mire jó a karalábé? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a karalábé áldásos hatásait.

tovább a cikkre
A rákbetegség és a házasság kapcsolata - Kinek jobbak a túlélési esélyei? Meglepő eredményt hozott egy kutatás
A rákbetegség és a házasság kapcsolata - Kinek jobbak a túlélési esélyei? Meglepő eredményt hozott egy kutatás

Miként tud hatni a házasság egy az invazív rákbeteg gyógyulási esélyeire? Hogyan befolyásolhatja a rákbetegek gyógyulási folyamatait a testi-lelki törődés, a beteggel együttérző figyelmes gondoskodás? Közel egy évtizedes, nagy létszámú tudományos kutatás adott meglepő válaszokat ezekre a kérdésekre.

tovább a cikkre
Daganatos betegségek – Hogyan dolgozzák fel az érintettek a rákos betegségek tudatát?
Daganatos betegségek – Hogyan dolgozzák fel az érintettek a rákos betegségek tudatát?

Milyen lelki folyamatokon megyünk át, amikor az orvostól először halljuk azt, hogy rákosak vagyunk? Mi játszódik le olyankor a fejünkben, amikor először hallunk súlyos betegségünkről? A daganatos betegek kétségeiről prof. dr. Szántó János onkológust kérdeztük.

tovább a cikkre
Előzzük meg a rákot! A rákos megbetegedések kétharmada megelőzhető lenne
Előzzük meg a rákot! A rákos megbetegedések kétharmada megelőzhető lenne

Elborzasztó statisztika, hogy minden második férfi és minden harmadik nő életében egyszer rákos lesz! Pedig kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a rák, például azzal, hogy nem esszük túl forrón az ételeket. Az 50-60 éves férfiaknak kellene a leginkább magukra vigyázniuk! Elmondjuk, hogyan.

tovább a cikkre
12 tévhit a mellrákkal kapcsolatban
12 tévhit a mellrákkal kapcsolatban

Olyan sok pletyka és ellentmondás lát napvilágot az mellrák okaival és megelőzésével kapcsolatban, hogy nehéz eldönteni, kinek lehet hinni. Csak azért, mert az egyik barátnőnk azt állítja, hogy a melltartóviselés emlőrákot okoz, még nem feltétlenül igaz. Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy csak azért, mert nem fordult még elő a családjában emlőrák, nincs kitéve a kockázatnak, nagyot téved.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Prof. dr. Szántó János - belgyógyász - onkológus

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés tovább

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Unoka

Így segítheted unokádat, hogy könnyebb dolga legyen felnőtt korában - Akár saját lakást is vehet

vissza vissza