Aranyér és egyéb gyakori bélbetegségek: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges műtét? A szakorvos válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Aranyér és egyéb gyakori bélbetegségek: okai, tünetei, kezelése - Mikor szükséges műtét? A szakorvos válaszol Kik hajlamosabbak aranyérre? Mely esetekben kerülhető el a műtét, és mikor feltétlenül szükséges? Új és korszerű eljárás az úgynevezett Longo műtét aranyér ellen - miben más, mint a klasszikus műtétek? Orvos válaszol. Kik hajlamosabbak az aranyérre? Mely esetekben kerülhető el a műtét, és mikor feltétlenül szükséges elvégezni? Új és korszerű eljárás az úgyenvezett Longo műtéti eljárás aranyér ellen – miben más, mint a klasszikus műtétek? Dr. Willner Péter proktológus főorvost kérdeztük.

Kiknél alakul ki könnyebben aranyér?
Az aranyérbetegség Magyarországon sajnos nagyon gyakori, egyes statisztikák szerint az emberek közel negyven százalékánál fordul elő. Kialakulásában az örökletes faktorok mellett szerepet játszik a mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a rosthiányos táplálkozás és a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.



Szintén hozzájárul az aranyérbetegség létrejöttéhez a hasűri nyomás fokozódása, amelyet az elhízás vagy a terhesség válthat ki. Hozzá kell tenni, hogy bár az aranyérbetegség nagyon gyakori, nem minden, a végbéllel kapcsolatos probléma aranyér, csak tévesen annak tartják.

Sajnos néhány orvos is gyakran vizsgálat nélkül vagy csak felületes rápillantás alapján állít fel diagnózist és rendel el kúpot vagy kenőcsöt. Emiatt aztán a proktológushoz gyakran elhanyagolt, előrehaladott betegségben szenvedők kerülnek, akiknek rendszeresen vérzik, kifordul az aranyerük.

Nem minden aranyér szorul műtéti beavatkozásra
A mai korszerű eljárásoknak köszönhetően az esetek nagy százalékában elkerülhető a műtéti beavatkozás. A hozzánk fordulókat alaposan kivizsgáljuk, megtükrözzük, és a diagnózistól függően akár azonnal el tudjuk kezdeni a kezelést. Az első alkalom nagyjából 20 percet vesz igénybe, ezután általában még két-három kezelésre van szükség a gyógyuláshoz a probléma súlyosságától függően. A kezelés szinte alig jár fájdalommal, a beteg már másnap dolgozhat, és a kiújulás sem gyakori. A nagy, kitüremkedett aranyereket viszont legtöbbször meg kell operálni.

Longo műtét aranyér ellen - új, korszerű eljárás


A legsúlyosabb esetekben alkalmazható egy viszonylag új, korszerű módszer. Az úgynevezett Longo műtét az egész világon elismert, nagyon eredményes, de mivel a hozzá szükséges egyszer használatos műszer 150 000 forintba kerül, a magyar kórházakban nem terjedhetett el. Pedig ez a beavatkozás is elvégezhető egy egynapos sebészeti ellátás keretében, azaz a beteg mindössze 24 órát tölt kórházban, utána a saját lábán távozhat, és hamarosan sportolhat is. A hagyományos aranyérműtéteknél - melyeknek szintén megvan a létjogosultságuk - hosszabb lábadozással és viszonylag magasabb kiújulási rátával kell számolni.

Funkcionális végbélprobléma nőknél - szülés után súlyosbodhat
Nagyjából fele-fele az arány, nincs nagy különbség. Van azonban egy másik, legtöbbször nőket érintő panasz, melynek diagnosztizálása, megítélése nagy gyakorlatot igényel: ez a funkcionális végbélprobléma, amely általában 18-20 éves kor körül kezdődik. A stressz és a helytelen táplálkozás miatt a székelési reflex felborul, ez gyakran együtt jár a végbél kisebesedésével, kirepedésével.

Mivel a székelés fájdalommal jár, a beteg egyre inkább izgul miatta, ezért képtelen ellazítani az izmait. Az ilyen jellegű problémák általában szülés után fokozódnak, ugyanis az intim területek, a kismedence elhanyagolt izmai és az itt található idegek gyakran károsodnak vagy sérülnek a szülés során. A székelési zavarra sajnos a leggyakrabban javasolt megoldás a hashajtó. Ez pedig nem gyógyítja meg bajt, sőt, egy ördögi kör kialakulását segíti elő.

Pszichés tényezők is befolyásolják a végbél betegségeit
A székelési reflex működése ultrahanggal vizsgálható. Ennek felismerése után a kezelésben nagy feladata van a pszichológusnak és a gyógytornásznak, akik segítenek megszüntetni a zavart. Tudni érdemes, hogy míg az aranyérbetegség anatómiai elváltozás, több végbélbetegség kialakulásában nagyon fontos a pszichés tényező. Ez tulajdonképpen a pszichológia és a sebészet határterülete, ahol a gondokat nem feltétlenül sebészi úton kell orvosolni. Ezt húzza alá az is, hogy a végbélrepedéses és funkcionális problémák körülbelül 90 százalékát sikerül műtét nélkül orvosolni.

A leggyakoribb bélproblémák


Aranyérbetegség
A végbélnyílás körül kialakult kidudorodások, vérrel telt visszerek, amelyek mögött általában a záróizom vonalán belül belső aranyerek bújnak meg.

Végbélrepedés
A végbélgyűrűben hosszanti irányban húzódó, nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyuló seb alakul ki.

A végbélnyílás és környékének gombás fertőzése
Gyakran évek óta fennálló állapot, mely ritkán a végbélnyílás heges szűkületéhez is vezet.

Vastagbélnyálkahártya-gyulladás
Fájdalommal, duzzanattal, véres, nyákos széklettel, hasmenéssel, fogyással járó betegség.

Szerző: Dr. Willner Péter proktológus főorvos
Fotó: Freepik/atlascompany

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.02.08