Hidegfront hatása az egészségre: Ezekre a tünetekre figyelj! - Mit tehetsz ellene? Mikor szükséges orvos?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Hidegfront hatása az egészségre: Ezekre a tünetekre figyelj! - Mit tehetsz ellene? Mikor szükséges orvos? Az erős hidegfront hatásaira különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek és a szívbetegeknek kell odafigyelniük – tanácsolja Dr. Terebessy András, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet munkatársa. Az erős hidegfront hatásaira különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek és a szívbetegeknek kell odafigyelniük – tanácsolja Dr. Terebessy András, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet munkatársa.

Mire ügyelj hidegfront esetén, ha magas a vérnyomásod?
Akik frontérzékenyek és ráadásul magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvednek, különösen fontos, hogy odafigyeljenek gyógyszereik helyes szedésére. Az esetleges vényomás-kiugrás tünete lehet az erős fejfájás, tarkótáji nyomás - ha ez nem szűnik, érdemes orvosi szakvéleményt kérni. Ismert jelenség az úgynevezett görcskészség fokozódása is, ami szívbetegeknél okozhat szorító mellkasi érzést, de például vesebetegek hasi görcsét is kiválthatja. Mindkét tünet jelentkezése esetén haladéktalanul orvosi segítséget ajánlott kérni!



Ingerlékenységet, feszültséget és agresszivitást is kiválthat a lehűlés
Sokan számolnak be arról, hogy nagy lehűlés esetén ingerlékenyebbnek, feszültebbnek, de akár agresszívebbnek is érzik magukat. Ennek hátterében is állhat a hidegfronti hatás. Célszerű különösen odafigyelni a közúti közlekedés során az esetleg ingerültebb sofőrökre. Aki tudja magáról, hogy stresszes helyzetekben amúgy is nehezen türtőzteti magát, akár ne is üljön autóba.

Krónikus tüdőbetegek az erős szél hatását szenvedik el ilyenkor
A hidegfronti hatás egyéb problémákat is okozhat. Az erős szél felkavarja a nagyvárosokban a szálló port, amelynek értéke nemritkán meghaladja az egészségügyi határértéket. Mindez szemirritációhoz vagy légúti panaszokhoz vezethet, utóbbi különösen a krónikus tüdőbetegségekkel élők napjait nehezítheti.

Meg lehet előzni a hidegfront tüneteit?
Sajnos a hidegfrontot megelőzni nem lehet, de a hatásait enyhíthetjük. Ha a front miatt ingerlékenyebbek, stresszesebbek, próbáljanak meg tudatosan türelmesek lenni egymással – tanácsolja a szakember. A vitaminokban gazdag, egészséges táplálkozás sokat segíthet csakúgy, mint a megfelelő (napi 2-3 liter) folyadékbevitel.

Forrás: Semmelweis Médiasarok
Fotó: Freepik

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.02.11