Szemviszketés, homályos látás, gyulladt szem esetén - 8 étel, amit fogyassz minél gyakrabban!

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Szemviszketés, homályos látás, gyulladt szem esetén - 8 étel, amit fogyassz minél gyakrabban! Látásod sokat romlott az utóbbi időben? Szemed sokszor száraz, viszket, ég? Nem szeretnéd, hogy szemed tovább romoljon, vagy csak vigyázni szeretnél az egészségedre? Akkor fogyassz minél gyakrabban ezekből az ételekből! Szemész szakorvos tanácsai. Milyen ételeket fogyassz annak érdekében, hogy megőrizd szemed egészségét? - dr. Ungváry Lilla szemész orvost kérdeztük.

Kerülni kell cukros, tartósítószeres, színezett ételeket
Rengeteg kutatás foglalkozik azzal, milyen ételek ajánlottak a szembetegeknek. Én ezzel a témával csak érintőlegesen foglalkozom, mivel annyira kiterjedt és összetett sőt, annyira egyéni, hogy nem szeretnék elveszni ennek ágai-bogai között. Azt mindenképpen fontos tudni, hogy minőségi ételeket érdemes fogyasztani és kerülni kell a cukros, agyontartósított, színezett ételeket.

Zsírok, olajok fogyasztásának hatása a szemre - 8 fontos élelmiszer


1. Halolaj - jótékony hatással van a látóidegekre
Az EPA/DHA halolajat azonban most egy kicsit kiemelem, mert számos olyan degeneratív szembetegségben ajánlják ennek fogyasztását, ahol a retina vagy a látóidegfő károsodott. Egy tanulmány szerint 5000-8000 mg/napi adagban képes volt a látóteret kiszélesíteni. Az idegsejtek regenerációjához szükség van jó zsírokra a testnek. A testünknek szüksége van ezekre az anyagokra ahhoz, hogy megőrizzük szemünk egészségét.

Milyen élettani hatása van a halolajnak?
  • Javítja és regenerálja a sérült szem idegsejteket
  • Segíti a gyulladást kontrollálni
  • Javítja a vérkeringést
  • Segít stabilizálni vércukor szintet
  • Segít kontrollálni az oxidatív stresszt
  • Segít enyhíteni a száraz szem tüneteit
  • Támogatja a szív- és érrendszert
  • Elősegíti az agy egészséges működését

Mire kell ügyelni a halolaj fogyasztásakor?
A halolaj szedésekor ügyeljünk az adagolással, ugyanis nem ajánlott nagy dózisú halolajjal kezdeni a terápiát. Emésztési zavart és a fokozott vérzékenységet okozhat (főleg, ha már vérhígító gyógyszereket is szed valaki). Továbbá, néhány ember allergiás az ismeretlen halakra, ezért mindig ajánlott ellenőrzi, hogy ha van-e élelmiszer-érzékenység  a halolajra.



2. Lenmagolaj - hatásában ugyanolyan jó, mint a halolaj
Ha allergia miatt vagy a jellegzetes íz vagy emésztési probléma miatt valaki nem tudja fogyasztani a halolajat, lenmagolajat javaslok luteinnel, zeaxantinnal. A lenolajjal sokkal kevesebb probléma van és hatásában ugyanolyan jó lehet, mint a halolaj. Kezdje 1000 mg / nappal és növelje a mennyiséget egy tablettával hetente, amíg eléri az 5-8000 mg/napot.

Ezeket az ételeket kívánja még a szemünk
Természetesen rengeteg egészséges zsírt tartalmazhat a táplálkozásunk ezen kívül is, például:

3. olívaolaj,
4. kókuszolaj,
5. vaj,
6. tej,
7. tojás,
8. avokádó.

Ezek az ételek nagyon fontosak az agy és a szem egészségéhez!

Szerző : dr. Ungváry Lilla
Fotó: Pexels

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.12.17