Gyógyszertárolási szabályok: 7 dolog, amire figyelj oda, ha gyógyszereket tartasz otthon - Mit tegyél a lejárt gyógyszerrel?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Gyógyszertárolási szabályok: 7 dolog, amire figyelj oda, ha gyógyszereket tartasz otthon - Mit tegyél a lejárt gyógyszerrel? Bizonyára te is tartasz otthon gyógyszereket, de mit tehetsz, ha egy gyógyszernek lejár a szavatossága? Erre készült most tájékoztató kampány, amiből kiderül, hogyan kell tárolni a gyógyszereket és mit kell tenni, ha lejár a szavatosságuk. Bizonyára te is tartasz otthon gyógyszereket, de mit tehetsz, ha egy gyógyszernek lejár a szavatossága? Erre készült most tájékoztató kampány, melyet egyebek közt az Országos Mentőszolgálat is támogat.

A SzeddViddVédd elnevezésű felhívás statisztikája szerint bár az emberek 92,4%-a tart a lakásában gyógyszert, de csak alig ötödük hallott valaha arról, hogyan kell őket helyesen megsemmisíteni.

Az emberek több mint fele a lejárt gyógyszert egyszerűen a szemétbe dobja, és 100-ból mindössze 1 embernek jut eszébe, hogy visszavigye a patikába.

Mit kell tudnod a gyógyszerek tárolásáról és megsemmisítéséről? Ezekre figyelj oda!


1. A gyógyszereket mindig az előírás szerint tárold - van például, amelyiket érdemes a hűtőszekrénybe tenni.

2. A gyógyszereket mindig a saját csomagolásukban tárold, így mindig tudni fogod a gyógyszer nevét, hatóanyagát, lejáratát.

3. A gyógyszereket mindig gondosan zárd el, nehogy gyerekek kezébe kerüljenek!​

4. Ne oszd meg másokkal a neked felírt gyógyszert - bár lehet, hogy a szomszéd is hasonló tünetekre panaszkodik, mint te, soha nem jó megoldás felajánlani neki a saját gyógyszereidet, veszélyes is lehet.



5. Tilos olyan gyógyszer használata, amelynek színe, szaga vagy állaga eltér az  eredeti készítményétől!

6. Félévente nézd át házipatikádat és szabadulj meg azoktól a készítményektől, amelyeknek felhasználhatósága megkérdőjelezhető: összeragadtak, keményebbek vagy lágyabbak lettek, megrepedtek vagy morzsolódtak!

7. Ne kísérletezz a lejárati idővel! Ami lejárt, azt vidd el a gyógyszertárba és add le.

A felhíváshoz egy videót is készítettek, amit itt nézhetsz meg:



Forrás: www.szeddviddvedd.hu
Fotó: rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.09.28