Döntött az Ogyéi: Az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonják a forgalomból ólomszennyezés miatt

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Döntött az Ogyéi: Az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonják a forgalomból ólomszennyezés miatt Az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonják a forgalomból, mivel a megengedettnél magasabb ólommennyiséget találtak benne. Valamennyi Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonják a forgalomból - írta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2018. szeptember 17-én, hétfőn a honlapján.

Elemi szennyezést találtak benne
A közlemény szerint korábban a készítmény 4 gyártási tételénél találtak határérték feletti ólomszennyezést, ezért azok forgalmazását még májusban felfüggesztették, majd a gyártási hibás termékeket szeptember 10-ei határozatával a hatóság ki is vonta a forgalomból.

Az OGYÉI közölte, a gyógyszer forgalmazója szeptember 11-én azzal a kéréssel fordult a gyógyszerügyi hatósághoz, hogy elővigyázatosságból, a betegek érdekében a raktáron lévő valamennyi készletét vonja ki végleg a forgalomból.

Ez nem jó hír! Az összes Calcium-Sandoz pezsgőtablettát kivonják a forgalomból ólomszennyezés miatt - Ogyéi közlemény

Ezért az OGYÉI valamennyi, jelenleg gyógyszertárban és gyógyszer-nagykereskedelmi raktárban lévő Calcium-Sandoz pezsgőtabletta forgalmazását megtiltotta, végleg kivonja mindegyiket a forgalomból.

Nem kell tartani egészségkárosodástól
Annak ellenére, hogy az elemi szennyező a megengedett határérték felett volt, a betegeknek nincs teendőjük, egészségkárosodástól nem kell tartani, ám az érintett készítmény hosszú távú alkalmazását nem javasolja a gyógyszerhatóság. Gyógyszerhiánnyal nem kell számolni - tették hozzá.

Forrás: MTI
Fotó: videoblocks.com

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.09.18