Vérnyomáscsökkentőt szedsz? Ennél a 27 gyógyszernél problémát találtak, a forgalmazásukat is felfüggesztették!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Vérnyomáscsökkentőt szedsz? Ennél a 27 gyógyszernél problémát találtak, a forgalmazásukat is felfüggesztették! Felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken. Mutatjuk, melyik gyógyszerekről van szó! Felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken.

27 gyógyszer érintett az ügyben
Az intézet honlapján megtalálható táblázatban tételesen felsorolják az érintett huszonhét gyógyszert, amelyekben megtalálható a valsartan nevű, vérnyomáscsökkentő hatóanyag, egy részük pedig vízhajtót is tartalmaz.

A következő gyógyszerek forgalmazását függesztették fel: Nortivan, Tensart, Valsartan, Valsocard, Valsotens - A részletes táblázatban többféle összetételű, erősségű készítmény van, itt nézheted meg a 27-féle gyógyszert, hogy pontosan melyik érintett »

Az OGYÉI mindegyik gyógyszernél közölte a felfüggesztésről szóló határozatokat. Azt írták: bejelentést kaptak az adott gyógyszerről, amely szerint a gyógyszer gyártásához felhasznált hatóanyag feltételezett minőségi hibájával kapcsolatban kivizsgálás indult a gyártóhelyen. Az OGYÉI a bejelentés értékelése után hivatalból eljárást indított minőségi hiba kivizsgálásáért.



Minőségi hiba gyanúja merült fel
Mivel a gyógyszer minőségi hibájának gyanúja merült fel, az OGYÉI az adatok értékeléséig és a kivizsgálás lezárásáig a forgalmazás felfüggesztéséről döntött. Vannak olyan készítmények, amelyeknél csak bizonyos gyártási számú tételeket érint a felfüggesztés, a többinél viszont mindegyiket.

FRISSÍTÉS! (2018. JÚLIUS 4.)
A patikai forgalomból kivont valsartan nevű, vérnyomáscsökkentő hatóanyagú készítmények még szedhetők, de a betegeknek egy hónapon belül gyógyszert kell váltaniuk - közölték szakemberek a témában tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese kiemelte: nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érint a forgalomból kivonás.

Nem kell azonnal abbahagyni a gyógyszer szedését
Merkely Béla, a szakmai kollégium kardiológiai tagozata vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a forgalmazási tiltásban szereplő valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő szedését a betegek ne hagyják abba azonnal.

Hangsúlyozta: a gyógyszer azonnali abbahagyása nagyobb egészségkockázattal jár, mint a szennyezett hatóanyagú készítmény szedése.

- A beteg változatlanul szedje a gyógyszerét mindaddig, míg a háziorvosa vagy kezelőorvosa ezt a gyógyszert le nem cseréli - hívta fel a figyelmet.  Hozzátette, hogy a gyógyszercserére minél előbb sort kell keríteni.

A szakember kiemelte, hogy Magyarországon nagyjából 200 ezer magas vérnyomásban szenvedő beteg szed valsartan hatóanyagú készítményt, és háromnegyedük szed olyan gyógyszert, amelynek hatóanyagával kapcsolatban most kifogást emelt az európai gyógyszerhatóság.

Fel kell keresni a háziorvost
Merkely Béla előrevetítette, hogy a betegek többségének más gyógyszerre való átállítása időt vesz igénybe, így azt javasolja, hogy mindenki, aki valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentő készítményt szed, keresse fel háziorvosát. Azért, hogy ez a folyamat a lehető leggyorsabb legyen, a szakmai tagozat a Magyar Hypertonia Társasággal közösen egy ajánlást tett közzé a szakmának.

Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke elmondta, a valsartan hatóanyag helyett tíz ACE-gátló és öt sartan tartalmú gyógyszert tudnak javasolni.
Szolyák Tamás kérdésre elmondta, mivel európai szintű problémáról van szó, valószínűleg lesznek ellátási problémák. Azonban a meglévő, széles körű terápiás javaslatból biztosítani tudják az ellátást - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a forgalomból kivont, és a betegek által fel nem használt készítmény árát visszakapják-e a betegek a patikában, Szolyák Tamás azt felelte: erről tárgyalnak a gyártókkal, azonban a jelenlegi szabályok szerint erre a gyártók nem kötelezhetők.


Olvasd el ezt is!
Így csökkentheted a magas vérnyomást zenével, állítják a kutatók »

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay (illusztráció)

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.07.02