Véletlenül fedezték fel a tudósok a kopaszodás ellenszerét! Hatékony megoldás lehet a hajhullás kezelésére

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Véletlenül fedezték fel a tudósok a kopaszodás ellenszerét! Hatékony megoldás lehet a hajhullás kezelésére Véletlenül fedeztek fel egy kopaszodás elleni szert a tudósok, klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a kezelés hatékonyan és biztonságosan alkalmazható-e embereknél. Egy eredetileg a csontritkulás (oszteoporózis) kezelésére kifejlesztett gyógyszer alkalmazásával sikerült növekedésre késztetniük páciensektől vett hajtüszőket laboratóriumi körülmények között brit kutatóknak, közölte a BBC News hírét az MTI.

A Manchesteri Egyetem szakemberei szerint a szer egyik összetevője arra a fehérjére hat, amely megfékezi a hajnövekedést és ezáltal szerepet játszik a kopaszodásban.

A projektet vezető Nathan Hawkshaw szerint a módszer "igazi megoldást jelenthet a hajhullással küzdő emberek számára".

Jelenleg két gyógyszerrel kezelik a kopaszodást
A kopaszodás kezelésére jelenleg két gyógyszer áll rendelkezésre: a minoxidil (férfiak és nők számára egyaránt), valamint a finaszterid (kizárólag férfiak számára). Mindkét szer mellékhatásokkal jár és nem is mindig elég hatékony, ezért a páciensek gyakran inkább a hajbeültetés mellett döntenek.A PLOS Biology című folyóiratban publikált tanulmány készítői laboratóriumi körülmények között végeztek teszteket több mint negyven olyan férfi pácienstől származó hajtüszőmintákon, akik hajbeültetésen estek át.

Örülnek a felfedezésnek
Hawkshaw szerint klinikai vizsgálatokra lesz szükség annak megállapításához, hogy a kezelés hatékonyan és biztonságosan alkalmazható-e embereknél.
A Brit Bőrgyógyászok Egyesületének szóvivője "rendkívül érdekesnek" nevezte a tanulmányt. Mint fogalmazott: "a hajhullás gyakori rendellenesség, amely jelentősen károsíthatja a lelki egészséget, egyebek között az önbecsülés és az önbizalom rombolásával".

- A hajhullással küzdő emberek számára egy-egy kezelés teljes siker, de akár teljes kudarc is lehet. Nincs olyan módszer, amely mindenkinél egyformán hatékony - jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy éppen ezért minden egyes új lehetséges gyógymód esélyt ad az embereknek arra, hogy megtalálják a számukra leghatékonyabb kezelést.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2018.05.10