Hőség elleni védekezés felnőtteknek, gyerekeknek - 5 dolog, amire nagyon figyelj a kánikulában! ÁNTSZ tanácsai

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Hőség elleni védekezés felnőtteknek, gyerekeknek - 5 dolog, amire nagyon figyelj a kánikulában! ÁNTSZ tanácsai Hőség esetén az idősebb korosztálynak különösen oda kell figyelnie a napon történő tartózkodásra, az ilyenkor szokásosnál magasabb folyadékszükségletre és az egyéb veszélyeket okozó körülményekre. Az ÁNTSZ a következő fontos teendőkre hívja fel a lakosság figyelmét. Hőség esetén az idősebb korosztálynak különösen oda kell figyelnie a napon történő tartózkodásra, az ilyenkor szokásosnál magasabb folyadékszükségletre és az egyéb veszélyeket okozó körülményekre.

Hogyan vészeljük át a kánikulát, illetve hogyan tehetünk mi magunk a szervezetünkre károsan ható egészségügyi következmények ellen? A válaszokat Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvostól tudjuk meg, aki az M1 aktuális csatornán ismertette a kánikula elleni védekezést.



Mire figyelj a kánikulában?


1. A melegben az izzadás miatt sót veszítünk, ezért érdemes olyan ásványvizet fogyasztani, amelynek magasabb a nátriumtartalma.
Arra a kérdésre, hogy jobb-e meleg italokat fogyasztani a hőségben, azt mondta, lehet meleget inni, de ennek nincs akkora jelentősége, "nem létfontosságú".

Olvasd el ezt is!
Mennyi folyadékot és mit kell inni? Elárulja a dietetikus »

2. A strandolók figyelmét arra hívta fel, hogy felhevült testtel hideg vízbe ugrani veszélyes, inkább fokozatosan kell bemenni a vízbe és így hűteni le a testet.

3. A melegben lenge, világos színű ruhát érdemes viselni, és védeni kell a fejet a sugárzástól.

4. Figyelj a sópótlásra.

5. Tartózkodj árnyékban, 11:00 és 15:00 óra között lehetőleg ne menj ki

Mindemellett mindig legyen nálad egy kis palack víz, ha kimész a házból - ezt sokan elfelejtik, mondván, úgyis csak a szomszédos boltba mennek - de könnyű hőgutát kapni, érdemes felkészülni.

Forrás, fotó: MTI
Indexfotó: Freepik / katemangostar

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.06.27