Ezért fontos, hogy minél több időt tölts az unokáddal! Most már tudományosan is bebizonyították

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Ezért fontos, hogy minél több időt tölts az unokáddal! Most már tudományosan is bebizonyították Az unokáktól hatalmas szeretet kapunk, bearanyozzák a mindennapjainkat, így alig várjuk, hogy végre újra feltöltekezhessünk velük! Két tudományos vizsgálat, amelyről cikkünkben beszámolunk, annak járt utána, hogy milyen hatással vannak az unokák a nagyszüleikre. Az unoka nem csak a létező legcsodálatosabb adománya a nagyszülőnek, hanem a legjobb recept, ami depresszió vagy Alzheimer-kór ellen létezik - ezt az állítást két korábbi tudományos vizsgálat is megerősíti. A tézisnek a német grosseltern.de portál szerkesztősége járt utána.

Milyen hatással van az unoka a nagyszülőre?



Javul a felfogási képességünk, ha sok időt az unoka körében töltünk

Heti 1 nap az unokával, és máris jobban vág az eszünk?
186 ausztrál nőt vizsgált az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (NAMS) »». A tudományos intézet az idősebb emberek egészségi állapotának vizsgálatára szakosodott. A tesztalanyok közül 120 nagymama sokkal jobban teljesítette a kognitív feladatokat (egyfajta gondolkodási készségre vonatkozó vizsgálat - a szerk.), mint azok, akik nem voltak nagyszülők. És hogy miért? Mert ők átlagosan heti 1 napot az unokáikkal töltöttek, ami által javultak a kognitív funkcióik, illetve csökkent náluk a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye - számolt be a tanulmány az eredményekről.

A boldog időskor titka a mély és tartalmas kapcsolat az unokával?
Egy másik vizsgálat hasonló eredményre jutott: azok, akik maguk nagyszülők kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint akiknek nincs unokájuk. A Institute on Aging (magyarul Időskori Intézet) Egyesült Államok-beli kutatói 700 nagyszülő-unoka párost követtek figyelemmel 19 éven keresztül. A tudósok arra jutottak, hogy minél szorosabb és hosszabb az unoka-nagyszülő kapcsolat, annál kisebb az esélye annak, hogy a nagyszülő depressziós legyen. Ez másképpen fogalmazva
annyit jelent, hogy minél nagyobb a kölcsönös érzelmi támasz, annál egészségesebb a pszichológiai értelemben vett egészség - összegezte a tanulmány végső eredményét Sara Moormann a kutatás vezetője.
A tanulmány félidejében a nagyszülők átlagos életkora 77, míg az unokáké 31 volt.


Minél szorosabb az unoka-nagyszülő kapcsolat, annál kevésbé lesz depressziós a nagyszülő

- Milyen nagyszerű, hogy számos tanulmány is alátámasztja azt, amiről rengeteg cikket és kommentárt leközöltünk már - írja a német testvérportál. Két jellemző nagyszülői véleményt is hozzátesz, amit a szerkesztőség olvasói írtak:

1. - Az unokáink rengeteg életerőt és örömet szereznek nekünk - írja Berlinből Christine.

2. Az unokáim Lea-Sophie, Aaron és Félix az én büszkeségeim. Ők a legjobb gyógyszerek számomra, ha nem érzem jól magam. Ők hárman az élet igazi ajándékai - fogalmaz Regina mama.

Ha sok mindenben nem is hasonlítunk egymásra mi magyar nagymamák és nagypapák a német nagyszülő társainkkal, de a fentiekkel őszintén egyet tudunk érteni!

Fotó: Pixabay
Forrás: Külföld / grosseltern.de

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.05.31