Nagyszülő-unoka viszony: ilyen jó hatással van az unokádra, ha szoros köztetek a kapcsolat

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Nagyszülő-unoka viszony: ilyen jó hatással van az unokádra, ha szoros köztetek a kapcsolat Azt mondják, hogy a legvarázslatosabb szeretet a nagyszülők unokák iránt érzett szeretete - határtalan, feltétel nélküli és örökkévaló. Immáron egyetemi kutatás is megerősítette, hogy a nagyszülők szerepe kulcsfontosságú az unokák boldogságához!

Azt mondják, hogy a legvarázslatosabb szeretet a nagyszülők unokák iránt érzett szeretete - határtalan, feltétel nélküli és örökkévaló. A szülői felügyelet béklyója nélkül a nagyszülők és az unokák közt gyakran olyan kötődés alakul ki, mint senki más között.

Az Amerikai Egyesült Államok Brigham Young Egyetemének kutatása, amely megvizsgálta a nagyszülők szerepét a gyermekek fejlődésében, megerősítette, amit eddig is minden nagyszülő tudott (vagy legalábbis remélt), hogy a nagyszülők szerepe kulcsfontosságú az unokák boldogságához!
 

A nagyszülők szerepe kulcsfontosságú az unokák boldogságához! 


Nagyszabású kutatás, 408 gyermek részvételével
- Azt akartuk látni, hogy a nagyszülők milyen fontosak a gyermekek számára, ezért számos kérdést feltettünk a nagyszülők fűződő érzelmekkel kapcsolatba" - mondta Jeremy Yorgason tanársegéd. A kutatás során 408 ötödik osztályos gyermeket kérdeztek a nagyszüleikkel való kapcsolatukról, beleértve, hogy tanácsot kapnak-e a fontos döntésekről, és hogy érzik, meg tudják-e beszélni a nagyszüleikkel a problémákat. A kérdéseket egy évvel később újra feltették.

Milyen hatással lehetnek a nagyszülők az unokákra?
Az eredmények azt mutatják, hogy "a nagyszülők és unokáik közötti érzelmi kapcsolat jelentősen befolyásolhatja a gyermekek iskolai, pszichológiai és társadalmi fejlődését." Amikor a nagyszülők részt vettek az unokáik életében, a gyerekek mind a társadalmi, mind az iskolai életben nagyobb mértékben vettek részt. A kutatók azt is feljegyezték, hogy a gyerekek nagyobb valószínűséggel fejlesztették ki a társadalmi fejlődéshez elengedhetetlen társadalmi-szociális készségeket, például a belső körükhöz tartozó személyekkel kapcsolatban a törődést, az együttérzést és a kedvességet.

A nagyszülők fontosak mind a szülők, mind az unokák számára
"A nagyszülők igen fontosak a szülők számára" - mondta Yorgason, hozzátéve: "Fontos erőforrást jelentenek." A gyermekek közvetlen családtagjaikon kívüli felnőttekkel való rendszeres kapcsolata azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel képesek magukon kívül másra is gondolni. Az erős nagyszülő-unoka kapcsolat független a jövedelemtől, vagy attól, hogy egyszülős vagy kétszülős háztartásban élt-e a gyermek. Pont azok a nagyszülők, akik nem élnek az unokákkal, érzik úgy, hogy a legerősebb kötelék az unoka és nagyszülei között van.

Olvasd el ezt is! 5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés »

Ösztönzés a fegyelmezés helyett
Amint azt a tanulmány megjegyzi, lehet, hogy "a nem az unokákkal együtt élő nagyszülők pozitív fejlõdésre ösztönzi az unokákat, ahelyett, hogy a negatív viselkedést fegyelmezné ... ami különösen fontos a korai serdülõkorban, amikor a szülõ-gyermek konfliktus nő." Yorgarson folytatja: "A nagyszülők olyanok, mint a lelkes önkéntesek, ha probléma merül fel, akkor jönnek és segítenek."

Konklúzió
Mindent egybevetve, a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy "a gyermekek annál nagyobb önbizalommal rendelkeznek, minél nagyobb a nagyszülők szerete feléjük. Az ilyen érzelmi közelség hosszú távon pozitív hatással van a gyermekek életére, beleértve azt a tiszteletet is, amellyel a gyermekek egy másik személy felé fordulnak."

Mi a tanulmány üzenete?
A szoros nagyszülõ-unoka viszony mindkét nemzedék számára előnyökkel jár, és a nagyszülõ képes változást hozni unokája életébe. Tehát továbbra is szeresd mindennél jobban unokáidat, mert ezzel teszed nekik a legjobbat!

Forrás: oversixty.com.au
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2017.11.24