Főoldal > Cikkek > Családi élet > 9 íratlan szabály, amelyet minden nagyszülőnek be kellene tartania - Így lehet szoros a kapcsolatod az unokáddal

9 íratlan szabály, amelyet minden nagyszülőnek be kellene tartania - Így lehet szoros a kapcsolatod az unokáddal

Szülőklapja képSzeretnéd, ha téged tartana unokád a legszuperebb nagyszülőnek? Ha veled osztaná meg minden titkát? Ha bizalommal lenne feléd? Ha minél több minőségi időt tölthetnél vele? Fogadd meg tanácsainkat és unokád biztosan tisztelni, szeretni fog!

Szerző: Nagyszülők Lapja
2017-09-12
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Szeretnéd, ha téged tartana unokád a legszuperebb nagyszülőnek? Ha veled osztaná meg minden titkát? Ha bizalommal lenne feléd? Ha minél több minőségi időt tölthetnél vele? Fogadd meg tanácsainkat és unokád biztosan tisztelni, szeretni fog!


9 íratlan szabály, amelyet minden nagyszülőnek be kellene tartania


1. szabály: Gondoskodj Te az unokáddal való kapcsolattartásról!
Akár óvodáskorú, akár már az egyetem padjait koptatja, az unokára általában jellemző, hogy sosem érhető el. Előzd meg ezt a helyzetet, készülj fel, milyen formában, mikor és hol tudsz vele találkozni, beszélgetni, játszani! Légy nyitott az új kommunikációs csatornákra! Írj e-mailt, hívd fel a mobilján, telefonos applikációkon, kísérd figyelemmel közösségi oldalait! Így azt is könnyebben megtudod, mi az, ami igazán érdekli.


Fotó: freepik/katemangostar

2. szabály: A kedvenc nagyszülő a legmókásabb nagyszülő
Bár ezt soha nem nem mondanák el szemtől szembe, de az unokáknak mindig van egy kedvenc nagymamájuk, nagypapájuk. Valld be, egykoron te is így voltál vele! Azokból válnak kedvencek, akik úsznak az árral, kipróbálják az új dolgokat, amiket az unokák szeretnek, elmennek velük közös programokra (az én egyik nagyim 84 évesen ült először lóra a dédunokája kedvéért, és 87 évesen pattant jet-ski-re egyik unokája unszolására - a szerk.) és felszabadultan tudnak nevetni, örülni, ölelni idős korukban is.

3. szabály: Megsértettek? Tedd túl magad rajta!
Időnként előfordul, hogy úgy érzed, kimaradtál az unokád életéből? Emiatt zavarodott, frusztrált, mérges vagy, netán bűntudatod van? Talán a fiad és a menyed elfelejtettek áthívni szülinapozni és ezzel megbánottak? Esetleg az unokád tiszteletlen volt, elfelejtett felköszönteni? Ezekben az esetekben persze jogos a sértődöttség, de vajon tényleg van értelme? Várhatsz a bocsánatkérésre, de ha csak nem valami visszafordíthatatlan dolog történt, akkor emelkedj felül a dolgon, légy te az "okosabb"! Tudod: okos enged, szamár szenved... A megbocsátás még erősebbé teheti a kapcsolatotokat.

Olvasd el ezt is!
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper viszonyod az unokákkal és felnőtt gyermekeiddel »

4. szabály: Légy felkészült!
Amikor megszületik az unokád, az első kaotikus hónapokban rengeteg terhet levehetsz az újdonsült családapa és családanya válláról, ha megtalálod a segítségnyújtás megfelelő módját: gyermekfelügyelet, takarítás, főzés, stb. Mindezt persze úgy kell felajánlani nekik, hogy az ne legyen tolakodó és el kell fogadni, hogy van időszak, amikor ők mint új, kis család, egyedül szeretnének lenni. Ez remek lehetőség arra, hogy bónuszként, minőségi időt tölts az új jövevénnyel.

5. szabály: Tudj osztozkodni, ha kell!
Természetes, hogy unokád születése után szeretnéd, hogy minél több időt töltsön veled, de ne feledkezz meg arról, hogy annak a csöppségnek - alapesetben - több nagyszülője, nagybácsija, nagynénije és mindenféle rokona van, akik szintén szeretnék megismerni az új családtagot. Igen, osztozni nehéz. Tervezzetek előre és ehhez elengedhetetlen a folyamatos kommunikáció. Próbáljatok hagyományokat teremteni például a közösen töltött ünnepekre, nyaralásokra. Ehhez elengedhetetlen persze, hogy rugalmas és megértő légy.


Fotó: maxpixel.freegreatpicture.com

6. szabály: Harapd le a nyelved! - Persze ne szó szerint értsd!
Nem értesz egyet azzal, mennyit alszik az unokád? Hogy a lányod túl szigorú az édességeket illetően? Hacsak nem kérdezik a véleményed vagy nincs unokád közvetlen életveszélyben, akkor tartsd meg magadnak a jó tanácsokat! A nagyszülők túl gyakran esnek abba a hibába, hogy kéretlenül is beleszólnak az unokák nevelésébe és ezzel esetleg akaratlanul is megbántják a másik felet, ami súrlódást, rossz érzést okozhat a családtagok között. Ha szükségük van rá, úgyis hozzád fordulnak segítségért.

Olvasd el ezt is!
Mibe szólhat bele a nagyszülő a gyermeknevelés során? Pszichológus szakértőnk tanácsait olvashatod itt »

7. szabály: Cselekedj úgy, mintha unokáid mindig figyelnének (mert így is van!)
Ugye ismerős a szólás, miszerint "Bort iszik és vizet prédikál..."? Más szavakkal megfogalmazva, ha azt szeretnéd, hogy az unokáid a megfelelő értékrendet és viselkedést sajátítsák el, akkor te is eszerint viselkedj, tégy, cselekedj! Azt tedd és úgy, amit és ahogy mondod! A kedvességet és tiszteletet a mindennapi tevékenységek, példák során tudják legegyszerűebben elsajátítani. Állj ellen a hirtelen elöntő haragnak! Légy jó, és a csöppségek ebben követni fognak.

Olvasd el ezt is!
Így látják az unokák a nagyszüleiket: 13 gyermekien őszinte mondat a nagymamáról és a nagypapáról »

8. szabály: Szerezd be a szükséges felszerelést!
A gyerek költséggel jár, ez tény. Nagyon nagy segítség a nagyszülők részéről a szülők irányába, ha nem kell az egész lakást magukkal cipelniük mindig, ahányszor látogatóba mennek. Szerezz be néhány könyvet, játékot, pelenkát, popsitörlőt, cumisüveget és raktározd el, amíg kell! Ezzel biztosíthatod őket afelől, hogy nem kell extra kiadásokba verniük magukat minden egyes alkalommal, amikor mennek hozzád. Ha cseperedik a gyermek, és szóba kerül többnapos ott tartózkodás, tégy szert egy etetőszékre, kisebb babakocsira, esetleg egy utazóágyra, néhány váltóruhára! Mindez persze hely és pénz függvénye, de megéri a befektetést.

9. szabály: Nincsenek örökérvényű szabályok
A nagyszülők generációról generációra változnak. Te is különbözöl a nagyszüleidtől és az unokáid is különbözni fognak tőled, amikor már nagyszülő válik belőlük. És bár a tapasztalat és a történelem nyújthat némi útmutatást az unokákkal való kapcsolattartásban, mindig újabb kihívásokkal kell szembenézni. Tedd meg, ami tőled telik és szeresd mindennél jobban az unokáidat! Ennél többet senki sem kérhet tőled.

Fotó: freepik/freepik, freepik/katemangostar, maxpixel.freegreatpicture.com
Forrás: grandparents.com

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

hirdetés

Pihenésre, lazításra vágysz?
Olyan helyet keresel, ahol akár az egész család ki tud kapcsolódni? Ahol minden korosztályra gondolnak?
Kattints ide, és nézd meg az akciós ajánlatokat! >>


vonal

[x] hirdetés

hirdetés

[x] hirdetés

Címkék: nagyszülő, unoka, legjobb nagyszülő, nagymama, nagypapa, nagyi, jó viszony, kapcsolat, kommunikáció

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

Ezzel lepd meg az unokádat! 8 dolog, amiről mindig te jutsz majd az eszébe - És a nagyszülő-unoka viszonyt is szorosabbra fűzheti
Ezzel lepd meg az unokádat! 8 dolog, amiről mindig te jutsz majd az eszébe - És a nagyszülő-unoka viszonyt is szorosabbra fűzheti

Nem csak a családi pecsétgyűrű vagy a féltve őrzött karóra lehet szép emlék- vagy ajándéktárgy az unoka számára. Összegyűjtöttünk 8 olyan dolgot is, amelyeknek talán még komolyabb súlyuk lehet. Tedd félre idővel ezeket a most még értéktelennek tűnő tárgyakat, hogy később majd kedves emléket őrizhessen rólad!

tovább a cikkre
Hamarosan nagyszülő leszel vagy nemrég lettél az? - 7 kényes téma, amit időben beszélj át a kisunokád szüleivel!
Hamarosan nagyszülő leszel vagy nemrég lettél az? - 7 kényes téma, amit időben beszélj át a kisunokád szüleivel!

Szabad-e a kisbabás családhoz váratlanul és bejelentés nélkül látogatóba érkezni? Hogyan tudsz legtöbbet segíteni, amikor megszületett a baba? Milyen szabályokat kell betartaniuk a nagyszülőknek, amikor a kisbabára vigyáznak? És még több kérdés, amit nem árt rögtön az elején tisztázni.

tovább a cikkre
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!

Elkeseredett fiatal édesanya olvasónk írt nekünk levelet, aki külföldön él kislányával és férjével. Akármennyire is szeretné, hogy a nagymama és az unoka rendszeresen beszélgessenek egymással skype-on, nem igazán sikerül nekik. Szakértőnk elmondja, hogyan lehet rávenni az unokákat egy kis csevegésre…

tovább a cikkre
Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot
Messze lakik az unokád? Csak ritkán tudtok találkozni? 10 szuper tipp, hogyan tarthatjátok a kapcsolatot

Messze lakik az unokád? Nagyon hiányoztok egymásnak? Évente csak pár alkalom nyílik rá, hogy találkozzatok? Mindez nem lehet akadálya annak, hogy az imádott unokád szupernagyija, csodálatos nagypapája legyél! 10 jópofa ötletet is mondunk, hogy hogyan tudjátok a távolságot áthidalni - egyszerűen, kreatívan!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Termékvisszahívás: veszélyes rákkeltő anyag oldódik ki belőle, ha ilyen csészéből, bögréből iszol! Nébih figyelmeztetés

vissza vissza