Főoldal > Cikkek > Családi élet > Amikor a gyerek a nagyszülőnél alszik: mit tehetsz, ha hirtelen hiányozni kezd neki anya és apa? - Így előzd meg a honvágyat!

Amikor a gyerek a nagyszülőnél alszik: mit tehetsz, ha hirtelen hiányozni kezd neki anya és apa? - Így előzd meg a honvágyat!

Szülőklapja képMi a teendő, ha először alszik az unoka a nagyszülőknél? Hogyan előzzük meg a honvágyat? Mi tehetsz, ha a gyerek elkeseredetten és vigasztalhatatlanul vágyik a szülők után? Tanácsok nagyszülőknek.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2017-04-24
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Milyen izgalmas, az unoka a nagymamánál és a nagypapánál aludhat! Igen ám, de egy ilyen "izgalmas" ott alvási lehetőség - főleg, ha először történik -, a kisgyerek számára nem hogy izgalmat nem jelent, hanem sokkal inkább feszültésget, nyugtalanságot válthat ki.

Egyes unokák egészen jól viselik, ha el kell válniuk a szülőktől és a megszokott otthonuktól, és akadnak olyan gyerekek is, akik kifejezetten szenvedésként élik meg az ilyen "különleges" programokat. Néha a honvágy annyira felerősödik, hogy a nagyszülőknek nem marad más választásuk, mint hogy hazavigyék a síró, elkeseredett és megvigasztalhatatlan kisgyermeket. Szerencsére azonban van pár trükk, amit ilyenkor a nagyszülők próbaként bevethetnek.

Miért alakul ki a honvágy a kisgyerekben?


Ha először alszik a gyerek a szülei nélkül, és ráadásul távol is van a jól megszokott otthonától, akkor ez a gyermek számára igazi kihívást jelent, még akkor is, ha a nagyszülőket valójában szereti, és meg is bízik bennük. A nagyszülőknél ugyanis minden más. Más a napirend, az ételek íze, az esti lefekvési rituálé, és még az ágynak is más szaga van, amihez a gyerek nincs hozzászokva.

A gyerekek érzékenyebbek a változásokra, mint mi felnőttek. Már eleve az utazási nap is telis tele van izgalommal, feszültséggel. Azok a gyerekek, akik érzékenyebbek, már rögtön a megérkezéskor azt kívánják, hogy bárcsak visszafordulhatnának.

De az is megeshet, hogy a szülők utáni vágyakozást éppen maguk a szülők váltják ki, például azzal, hogy este felhívják a kisgyermeket, hogy elbúcsúzzanak tőle lefekvés előtt. És mi történik? Pont az ellenkezője, mint amire számítanak! A kisunoka keservesen elkezd sírni az anyukája után. De mit lehet tenni ez esetben?


Mit tehet a nagyszülő, ha a gyereknek honvágya van?


Semmiképpen sem jó megoldás az, ha elkezdjük hosszasan vigasztalgatni, netán sajnálni az unokát, mert ez tovább erősíti benne a kialakult negatív érzést.
Sokkal többre megyünk azzal, ha izgalmas tevékenységekkel tereljük el a gyerek figyelmét. Adhatunk neki felelősségteljes és fontos "megbízásokat". Amúgy is jó, ha a nagyszülői látogatások ideje alatt különböző házi munkával vannak megbízva a gyerekek. Legyen az unoka feladata a macska etetése vagy a lakásban lévő növények megöntözése, bármi, ami kifejezetten az ő dolga.

Úgy lehet őt "kiragadni" a kialakult szorongó helyzetből a legkönnyebben, ha például szépen kipakolgatunk rágcsálnivalót és más finomságokat a kanapéra (ilyenkor az elterelés miatt adhatunk olyan nasit, amit máskor nem szabadna), kitehetjük a kedvenc mesekönyvét, vagy egy újat, amit kifejezetten erre az alkalomra vásároltunk. Szépen, kényelmesen helyezkedjünk el az unokával, és szorosan magunkhoz ölelve őt, olvassunk neki mesét, vagy lapozzuk át vele a családi fényképalbumot - így terelve el a figyelmét az otthona körüli gondolatokról. A fő, hogy ilyenkor pozitív hangulatot varázsoljunk a gyerek köré.


Tippek - így előzzük meg a honvágyat gyerekeknél!


1. Vonjuk be a gyereket a döntésbe
Lehetőség szerint, még mielőtt elindulunk a nagyszülőkhöz, kérdezzük meg a gyereket is, hogy szeretne-e a nagyszülőknél aludni. Mert ha nem, akkor az nem vezet semmi jóra, ha ráerőltetjük döntésünket a gyerekre. Egy kisgyereket csakis akkor hagyjunk ott éjszakára másnál, ha abba ő is beleegyezett.

2. Az első próbálkozásnál a szülők legyenek készenlétben
Az első ilyen próbálkozásnál a szülők feltétlenül legyenek a közelben, hogy ha minden kötél szakad, akkor közbe tudjanak lépni.

3. Tartsuk be a gyerek szokásait
Kérdezzük ki a szülőket, hogy a gyerek mit és hogyan szokott enni, játszani, hogyan fürdik, mikor fekszik. És kérjük meg őket arra, hogy a gyerekkel együtt hozzák magukkal a kicsi alvópárnáját, az alvóállatkáit, rongyiját és mindenféle felszerelést, amivel a kisgyermek a nagyszülőknél is komfortosan és biztonságban érezheti magát.

Ha mindent megtettünk, és mégsem jön össze az ott alvás, akkor se csüggedjünk. El kell fogadni, hogy a gyerek nem szeretne a nagyszülőkkel maradni. Nem szabad ezt zokon venni, és nem szabad a gyerekre haragudni, vagy megsértődni, netán büntetni, hiszen ő ezt nem azért teszi, hogy megbántson vele bennünket.
Az unokának valószínűleg több időre van szüksége ahhoz, hogy elszakadjon az otthonától. De ne aggódjunk, mert hamar eljön annak is az dieje, amikor haza sem akar menni az imádott mamától és a papától.

Gyakran előfordul, hogy feltárcsázzuk a szülőket, hogy "azonnal siessenek", mert a gyereket haza akar menni, és mire a riadt szülők loholva megérkeznek, egy nyugodt, a szőnyegen békésen játszogató, ártatlan tekintetű gyereket találnak. Ez amiatt lehetséges, mert a gyereket már a tudat is megnyugtatja, hogy jönnek érte a szülei. Ilyenkor is maradjunk következetesek, ha már egyszer kimondtuk, hogy hazamegy az apróság, akkor engedjük is haza, ne marasztaljuk.

Forrás: Külföld / grosseltern.de
Fotó: Pixabay

Címkék: unoka, honvágy, vigasztalás, család, kisgyerek, szülő, gyereksírás, sír a gyerek, fél, szorong, nagyszülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is
13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is

Egyszerűen vannak olyan dolgok, amit csak a nagyszülők képesek elmagyarázni vagy megtanítani az unokának, mert ezekhez kétség nélkül ők értenek a világon a legjobban. Mi 13 ilyen dolgot is össze gyűjtöttünk, de a sort még hosszan lehetne folyatni.

tovább a cikkre
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!

Elkeseredett fiatal édesanya olvasónk írt nekünk levelet, aki külföldön él kislányával és férjével. Akármennyire is szeretné, hogy a nagymama és az unoka rendszeresen beszélgessenek egymással skype-on, nem igazán sikerül nekik. Szakértőnk elmondja, hogyan lehet rávenni az unokákat egy kis csevegésre…

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
10 szuper ötlet, hogy imádjanak nálad lenni az unokák - Akkor is, ha már nagyobbak
10 szuper ötlet, hogy imádjanak nálad lenni az unokák - Akkor is, ha már nagyobbak

Szeretnél az unokád főbizalmasa lenni? Örülnél neki, ha imádna hozzád járni az unoka? 10 tippet adunk kezdő és gyakorló nagyszülőknek arra, hogy valóban szeressenek a nagyszülőkkel időt tölteni a szeretett unokák.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Konyha
Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekreEdd magad egészségesre

Egészség
Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső

Unoka
Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor

Horoszkópok
Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp

Nyereményjátékok

Fórum
Szakértők
Webáruház
Videótár
Programajánlók

rssRSS hírcsatorna

Ezt olvastad már? [x]
Ünnepek

Karácsonyi dalok gyerekeknek: 20 közkedvelt karácsonyi dal szöveggel és videóval, amit tanítsd meg a gyereknek is!

vissza vissza