Főoldal > Cikkek > Családi élet > Így lehet igazán mély a kapcsolatod az unokákkal és a felnőtt gyerekeiddel is! 4 szuper tipp a hétköznapokra

Így lehet igazán mély a kapcsolatod az unokákkal és a felnőtt gyerekeiddel is! 4 szuper tipp a hétköznapokra

Szülőklapja képHogyan lehet igazán mély kapcsolatot kialakítani az unokával? Mit tehetsz, ha az unoka távol él, és csak ritkán találkoztok? Valóban csak akkor vagy jó nagyszülő, ha a szülők összes kérését teljesíted? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre kapsz választ, illetve arra, hogy hogyan lehet elkerülni a családi konfliktusokat.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-09-08
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

A nagyszülők szerepe a család életében elvitathatatlan, mégis sok konfliktus adódik abból, hogy a két generáció gyermeknevelési, életvezetési elképzelései teljesen mások. Bár a sort hosszan lehetne folytatni, ezúttal 4 olyan fontos tanácsot hoztunk, ami a tipikus családi vitákat szüli.

Ha az alábbi tanácsokat betartod, akkor nem csak a felnőtt gyerekeddel lesz harmonikus a kapcsolatod, hanem igazán jó unoka-nagyszülő viszonyt fogsz tudni kiépíteni - mert mint azt megszokhattad, ez is főképp rajtad múlik.

Találkozz minél többet a családoddal

Szoros családi köteléket személyes találkozásokkal lehet a leginkább kialakítani, és ez igaz a nagyszülő-unoka kapcsolatra is. Lehetőség szerint alakíts ki rendszeres időpontokat az unokáddal, olyat is, amikor őt meglátogathatod, és olyat is, amikor ők látogatnak meg téged. Jó ötlet lehet, ha valami különleges rendszeres programot találsz ki magatoknak. Ilyen lehet, ha elviszed minden hónapban egyszer egy kávéházba süteményezni a kisunokát, ez amúgy is egy olyan tevékenység, ami szinte bármely korosztállyal megvalósítható. De ugyanígy bármilyen más állandó programot is szervezhetsz magatoknak: vállald el, hogy minden héten te kíséred őt a fociedzésre vagy járjatok együtt piacra, kertészetbe rendszeres időközönként.
Ha távol laksz az unokától, akkor törekedj rá, hogy egy évben többször is találkozzatok, ne csak egyszer. A mély unoka-nagyszülő viszony a gyakori találkozásokkal fog megerősödni.

Ne csüggedj akkor sem, ha erre egyáltalán nincsen mód, ebben a cikkünkben szuper jó ötleteket gyűjtöttünk ki, amivel a távolságot áthidalhatod.

 Tartsd magad a szülők kéréséhez, de ne válj áldozattá

A felnőtt gyerekeidnek segíts annyit, amennyi tőled telik, de csak akkor, ha ezt valóban igénylik, mert csak így nem fogsz a terhükre válni. Ne feledd, amit te segítségnek gondolsz, az nem biztos, hogy nekik valóban segítség is lesz. Részletes megbeszélésekkel, pontosításokkal elkerülhetők a felesleges félreértések és a családi konfliktusok. Bátran kérdezz meg, hogy az anyuka hogyan szeretné, ha ezt vagy azt megtennéd: „Melyik ruhát szeretnéd, hogy feladjam Lujzira a játszóházban?”. „Milyen rendszeresen vágjam a gyerekek körmét?”
Ugyanakkor tudatosítsd a fiatal szülőkben, hogy rátok sem lehet korlátlanul számítani, mert egy nagymamának és egy nagypapának bizony megvan az önálló élete.

Családpedagógus szakértőnktől megtudhatod, hogyan kerülheted el ügyesen a jellemző családi vitákat.


Fogadd el, hogy egy nagyszülő hatásköre kisebb, mint a szülőké

A nagymama és a nagypapa el kell, hogy fogadja felnőtt gyerekeik kérését, ami a gyermeknevelést illeti. És azt is meg kell érteni, hogy teljesen más világot élünk, mint amikor mi voltunk fiatalok, és a gyerekeink még kisgyerekek voltak. Akkor mások voltak a nevelési szabályok, étkezési szokások. Apró kivételeket, engedményeket az unoka felé lehet ugyan tenni, mert alapvetően egy nagymama feladata, hogy kényeztesse az imádott unokáját, de minden olyantól tartózkodjunk, ami a szülők ízlésével vagy elveivel nem összeegyeztethető (és ez még a csoki evésre is értendő).

A szülők hozzák szóba minél gyakrabban a távol élő nagyszülőket

Ideális, ha a fiatal szülők a mindennapokban is pozitívan emlegetik a nagymamákat és nagypapákat. Például, ha felbukkan a szoba sarkában egy könyv, akkor meséljék el a gyereknek, hogy ezt apa annak idején még a nagymamától kapta az érettségi alkalmával. A kisgyerekeknek szükségük van arra, hogy a nagyszülőkről kedves családi történeteket halljanak. Ezt kényszerrel nem lehet elérni, de ha konfliktusmentes a családi kapcsolat, akkor ezt a szülők maguktól, örömmel is megteszik. Jó ötlet, ha kint van a nagyszülőkről egy-egy kép a falon, mert így a gyerekek minden nap gondolhat rájuk, és többször szóba kerülhetnek.

Fotó: Pixabay

Címkék: család, nagyszülő, unoka, szülő, béke, konfliktus, vita, gyermeknevelés

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van?

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés
5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés

A legtöbben úgy vélik, a nagyszülők ahhoz értenek igazán, hogy miként kényeztessék el a kisunokáikat - ezt én is tapasztaltam. De ezen túlmutat az a tény, azáltal, hogy a nagyszülők helyet kapnak a gyermekem életében, mindennapjaiban, kölcsönösen hatással vannak egymásra.

tovább a cikkre
6 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?
6 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?

A nagyszülők már csak koruknál fogva is érzékenyebbek, könnyebben megbántódnak, ráadásul sokszor olyan dolgokon, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted.

tovább a cikkre
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük

Amint az embernek unokája születik, egyszeriben nagyszülő lesz. Igen ám, de a nagyszülőség nem ugyanaz, mint szülőnek lenni, így aztán érthető, hogy sokan eleinte nem találják helyüket ebben az új szerepben. Ráadásul akadnak olyanok is, akik a saját gyermekeiken elkövetett nevelési hibáikat, hiányosságaikat igyekeznek kijavítani az unokájukkal.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjjal kapcsolatos ügyintézések az ünnepek előtt: Mire érdemes odafigyelni? Mire készülj, ha 1954 második felében születtél? tovább

Havonta 50 ezer forintot kaphat a nyugdíj mellé, aki tartósan beteg gyermeket nevelt otthonában tovább

Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium és egyéb juttatások: mennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? tovább

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Tibor!

Az önre vonatkozó korhatár 63 év 183 nap. Mivel július 22.-én van volt 63 éves így a 183 napot hozzá számolva a nyugdíj igénylés időpont 2018.január 21. Fontos, hogy ha munkaviszonyban áll azt előtte megszüntesse. Amennyiben további kérdése merülne fel akkor várom sorait az ugyintezes15@gmail.com -ra.
Üdvözlettel: Szatmáry Tünde Katalin

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Konyha
Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekreEdd magad egészségesre

Egészség
Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső

Unoka
Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor

Horoszkópok
Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp

Nyereményjátékok

Fórum
Szakértők
Webáruház
Videótár
Programajánlók

rssRSS hírcsatorna

Ezt olvastad már? [x]
Ünnepek

Karácsonyi dalok gyerekeknek: 20 közkedvelt karácsonyi dal szöveggel és videóval, amit tanítsd meg a gyereknek is!

vissza vissza