A vizelettartási zavar súlyos betegség tünete is lehet! Ezért küldd el orvoshoz a párod

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


A vizelettartási zavar súlyos betegség tünete is lehet! Ezért küldd el orvoshoz a párod Ha a te párod is struccpolitikát folytat a betegségekkel kapcsolatban, akkor neked érdemes kézbe venni a dolgokat és odafigyelni rá - észrevenni a tüneteket, olvasni a jelekből, és óvatosan kipuhatolózni, hogy ha valami nincs rendben. Próbáld megértetni vele, hogy az apróbb kellemetlenségek is komoly betegségbe fordulhatnak át, ha kezeletlenül maradnak. Tapasztalatból tudni, hogy a férfiak sokszor már csak akkor mennek el orvoshoz, ha "ég a ház". Talán egyfajta társadalmi nyomásnak engedelmeskednek, elvégre egy férfi nem mutatkozhat gyengének, nem lehet beteg - és erre jön még rá a saját szégyenérzetük, hogy bajaikról, problémáikról még a hozzájuk legközelebb állókkal sem szívesen beszélnek.

Ha a te párod is struccpolitikát folytat a betegségekkel kapcsolatban, akkor neked érdemes kézbe venni a dolgokat és odafigyelni rá - észrevenni a tüneteket, olvasni a jelekből, és óvatosan kipuhatolózni, hogy ha valami nincs rendben. Próbáld megértetni vele, hogy az apróbb kellemetlenségek is komoly betegségbe fordulhatnak át, ha kezeletlenül maradnak.

Inkontinencia - minden 4. férfi életében előfordul!


Az inkontinencia, azaz a vizelet akaratlan elcseppenése is olyan probléma, amiről a férfiak mélyen hallgatnak - pedig minden 4. férfi* élete folyamán előfordul, hogy zavart tapasztal e téren.

A hirtelen fellépő vizelési inger, az utócsepegés, a köhögés vagy tüsszentés következtében fellépő vizeletszivárgás vagy a túlfolyásos inkontinencia szinte bárkinél előfordulhat. Vannak olyan esetek, amikor a probléma pusztán átmeneti, és életmódbéli változtatással megszüntethető vagy mérsékelhető. Erről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz, kattints ide »

Előfordulhat az is, hogy a  medencetartó izmok meggyengülése okozza a vizelettartási zavart - ez esetben intimtornával, azaz a medencetartó izmok erősítésével sokat javulhat a helyzet.

Amikor azonban tartósan fennáll az inkontinencia, akkor gyanakodnod kell valami mélyebben létező egészségügyi problémára, ami mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel. Ezért fontos, hogy mielőbb elküldd a párod urológushoz, aki segít a háttérbetegség feltárásában és kezelést is javasol.

Melyek azok a betegségek, ahol tünetként jelentkezik az inkontinencia?


1. Prosztatagyulladás
A vizelettartási problémák gyakori oka a prosztatagyulladás. Ilyenkor a prosztata megduzzad és ezáltal beszűkül a húgycső, ennek eredményeképpen gyakori és fokozott vizelési inger és vizeletelfolyási nehézség jelentkezhet.

2. A prosztata megnagyobbodása
Főként idősebb férfiakra jellemző a prosztata megnagyobbodása - ez szintén szűkíti a húgycsövet, ami inkontinenciát okozhat.

3. Prosztatarák
A vizelettartási zavar akár prosztatarák tünete is lehet.

4. Hólyagrák
Hólyagráknál gyakori tünet a csípő, égő vizelet és a fokozott vizelési inger.

5. A vizeletelvezető rendszer szűkülete
Szűkület alakulhat ki vese- és hólyagkő következtében, mely fokozott vizelési ingerhez vezet.

6. Neurológiai betegségek
Az olyan betegségeknél, amik az agyat és az idegrendszert érintik, szintén előfordulhat inkontinencia. Ilyenkor az ingerülettovábbító folyamatoknál van elakadás, ezért a beteg nem észleli - vagy csak későn - a vizelési ingert. Ilyen neurológiai betegség például a Parkinson kór, a Sclerosis multiplex, az agydaganat, az Alzheimer kór.

7. Húgyúti fertőzések, gyulladások
A fertőzés következtében baktériumok jutnak be a húgycsőbe, ahol elszaporodnak, és ez heves vizelési ingerhez vezet, olyannyira, hogy akár a vizeletmegtartás is problémát jelent. A húgyúti fertőzés tünete még a csípő, égető vizelet.

Nem érdemes halogatni a dolgot, mielőbb küldd el a párod orvoshoz, aki kivizsgálás után meg tudja állapítani, pontosan mi okozhatja az inkontinenciát, és célzott kezeléssel elérheti, hogy megszűnjön a probléma és az azt kiváltó ok egyaránt.

További információ a helyzetura.hu oldalon »

*egy 2012-es nemzetközi felmérés alapján, amelyben 40 éven felüli férfiak vettek részt az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban és Mexikóban.

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.11.28